„Гънка във времето“ – вечна история за деца и възрастни

„Гънка във времето“ – вечна история за деца и възрастни

Cover_GynkaVreme

„Гънка във времето“  (A wrinkle in time) на Маделин Ленгъл – един от най-обичаните класически романи на всички времена и заемаща трето място в списъка със 100-те най-велики детски книги на USA Today, излиза на български език през юли!

Приключенията на Мег и Чарлс Уолас и новият им приятел Калвин, които поемат на опасно пътешествие в търсене на бащата на братчето и сестричето, са се превърнали в любима история на поколения деца по цял свят.

Съвременната класика със задълбочена концепция, представена по достъпен и увлекателен начин, е най-известната книга на писателката Маделин Ленгъл и й носи множество награди, сред които и медал „Нюбъри“.

Книгата е част от поредица от пет книги, написана от Ленгъл в рамките на 30 години.

 

Ето 10 интересни факта за „Гънка във времето“:

 1. Постоянството на Ленгъл бива щедро възнаградено 

  Колкото и да е трудно да повярвате, литературната кариера на писателката е имала доста трудно начало. На 40-ия си рожден ден Маделин почти се отказала от мечтата си, но 10-седмично къмпингуване из страната й помогнало да си избистри идеята за „Гънка във времето“ и да започне да пише романа.

 2. Ленгъл е базирала образа на главната героиня на… себе си
  Писателката често оприличавала Мег Мъри на себе си като дете. Като много малки момичета Мег и Маделин не са харесвали външния си вид и се смятали за грозновати, рошави и раздърпани.
 3. Интересът на Ленгъл към квантовата физика и тесерактите бил подбуден от Айнщайн
  Ленгъл никога не е била блестяща по математика, но се увлякла по космологията и теорията за нелинейното време, докато четяла книга за Айнщайн. Според нея религията, науката и магията са различни аспекти на една и съща реалност и не бива да бъдат разглеждани като противоречащи си.
 4. Издателите не харесвали книгата й
  Маделин получила 26 отказа, преди Farrar, Straus & Giroux да се решат да издадат „Гънка във времето“. Много издатели не предприели тази стъпка, защото книгата била трудна за определяне: За деца или за възрастни е? Към научната фантастика или към фентъзи жанра спада?
 5. Ленгъл също не знаела как да я определи
  Писателката настоявала, че книгата няма нужда да бъде вписвана в определени категории и може да бъде четена както от деца, така и от възрастни. Тя смятала, че децата често разбират някои теории по-лесно от възрастните, заради способността си да използват въображението си, за да опознаят неизвестното.
 6. Мег Мъри е една от първите велики главни героини в научната фантастика…
  … което изплашило издателите още повече. Ленгъл била убедена, че книгата е отхвърляна толкова упорито заради нетипичния за времето си подбор на героиня малко момиче. Тогава мъжете и момчетата преобладавали в научната фантастика.
 1. „Гънка във времето“ е една от най-често забраняваните книги в историята
  Трудно е за вярване, но книгата е била определяна едновременно като „прекалено религиозна“ и „антихристиянска“. Заклеймена е била и употребата на името на Исус Христос редом до тези на Буда, Шекспир и Ганди.
 2. Ленгъл се научила да приема тези критики, защото…
  … „Хората се опитват да заклеймят книгата, без да са я прочели. Първоначално се ужасявах, после се ядосвах, накрая си казах „Майната му“. Все пак това си е чудесна реклама“.
 1. Научната фантастика е вдъхновила и някои научни факти
  Американската астронавтка Джанис Вос веднъж признала на Ленгъл, че „Гънка във времето“ я е вдъхновила да избере тази професия. През 2013 г. Международният астрономически съюз почел паметта на писателката, като кръстил кратер на южния полюс на Меркурий „Ленгъл“.
 2. Задава се екранизация по романа

  Въпреки че Ленгъл не криела скептичната си нагласа към потенциалната възможност „Гънка във времето“ да бъде екранизирана, през август 2014 г. Variety съобщиха, че сценаристката и режисьор на „Замръзналото кралство“ Дженифър Лий е подписала договор за филмова адаптация на романа с „Дисни“.

 

 

Следвай ни в
Facebooklinkedininstagram
Сподели в
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail