Да четем ли книги за личностно и професионално развитие?

Да четем ли книги за личностно и професионално развитие?

През изминалата седмица, на страниците ни в социалните мрежи, ви попитахме: четете ли книги за личностно и професионално развитие и защо? Най-интересното в коментарите ви бе, че читателският опит на част от вас бе подобен на моя.

Винаги съм предпочитала да чета художествена литература и до неотдавна никога не бях посягала към бизнес четива или книги за самоусъвършенстване. Като мнозина от вас и аз смятах, че бизнес литературата е скучна, специализирана литература, предназначена за строго определен кръг читатели. Но след като, покрай настоящата ми работа, се наложи да прочета няколко бизнес заглавия и биографии на успели хора, стигнах до простичкия, но много важен извод, че дълбоко вкорененото ми схващане за тях е било абсолютно погрешно и лишено от основание. Дори вредно. Решението ми окончателно да зачеркна графата „ограничения” за книгите за личностно и професионално развитие се затвърди, когато, препрочитайки по-внимателно и задълбочено някои от заглавията, започнах да се зареждам със свежи идеи и да прилагам научените уроци на практика.

Един проблем, различни гледни точки

Преди да изтъкна някои ползи от четенето на бизнес литература, нека направя едно уточнение: в нито една книга за личностно и професионално развитие няма да откриете универсална инструкция или стратегия. Има голямо разнообразие от книги, които по-скоро ни предлагат различна гледна точка към еднакъв проблем. Идеята обаче съвсем не е да заложим на количеството. Ако съветите или решенията в дадена книга не ви харесват, това също не означава, че изобщо не трябва да ги четете, а да продължите да търсите онези заглавия, които са подходящи и биха били полезни точно за нас.

Подходът към книгите за личностно и професионално развитие съществено се различава от четенето на художествена литература. При тях целта не е четенето да ви доставя удоволствие или да просто да оползотворите част от свободното си време, а да успеете да акумулирате нужните знания и да използвате продуктивно предложените ви съвети. Затова, за да извлечете максимална полза, е добре да подхождате взискателно при избора, да конспектирате важните идеи и да анализирате материала след прочитането му.

Как да изберем подходящата книга за личностно и професионално развитие?

Можем да разделим бизнес литературата на два основни типа.

  • практически пособия и наръчници, които дават съвети и препоръки от различни области, като например преговори, продажби, маркетинг, комуникация, лидерство и т.н. Идеите и решенията в тях безусловно биха могли да се интегрират в ежедневната ни работа, защото авторите им предлагат подробно и обосновано описание и разглеждат множество практически примери.
  • биографии на успели предприемачи, които по-скоро ни мотивират, като ни дават възможност да „влезем под кожата” на автора, да погледнем през неговите очи, да се опитаме да разберем начина му на мислене, което само по себе си е начин да променим живота си. Повечето биографии са интересни, вдъхновяващи и талантливо написани четива, в които авторите им обикновено описват подробно рисковете по пътя към върха, неуспехите, безпощадните конкуренти, многобройните скептици, недоброжелателите – но и критичните ситуации и вълнуващите победи. Тях можем да ги четем и за удоволствие.

При огромния избор от предлагани на пазара заглавия, често ни е трудно да изберем онези, които заслужават вниманието ни. Затова търсете и инвестирайте в книги на професионални теми, които ви вълнуват или са ви нужни, за да решите наболял в момента проблем.

Освен с анотацията на корицата, където обикновено са формулирани основните идеи, запознайте се с биографията на автора. Тя ще ви помогне предварително да разберете какви са възгледите и схващанията му, и дали е специалист в областта, в която пише. Разлистете няколко глави или прочетете предлаганите откъси в мрежата, прегледайте отзивите от читатели. Хората често посочват плюсовете и минусите на прочетената книга. Всичко това ще ви помогне да си създадете представа за съдържанието ѝ, да прецените дали темата ви интересува и доколко е актуална във вашата ситуация. В идеалния случай може да откриете правилната книга в нужния момент.

Как да четем книги за личностно и професионално развитие?

Вече споменах, че е най-добре да отбелязвате важните моменти в книгата или да си водите бележки. Може да напишете и кратко резюме на прочетеното. Така ще се ориентирате по-лесно, когато препрочитате отделни страници или абзаци, а и ще сте сигурни, че няма да изпуснете добрата идея. Много често, след като затворим последната страница, наученото изхвръква от ума ни.

За да извлечете максимална полза обаче е нужна подходяща нагласа и дисциплина. За разлика от художествената литература, при бизнес книгите е нужно да систематизирате четенето си.

  • съставете си списък със заглавия,
  • отделете определено време, или си изработете навик винаги да имате под ръка някое заглавие
  • поставете си измерими цели, например 200 стр. на седмица.

Естествено, може да четете бизнес заглавия и за удоволствие, или от любопитство, но това няма да ви донесе практическа полза.

И не на последно място, разказвайте за прочетеното на хора, които се интересуват от темата. Така ще усвоявате по-добре информацията, ще поддържате мотивацията си за четене, а и ще имате възможност да чуете нови и интересни мнения.

Какви са ползите от четенето на книги за личностно и професионално развитие?

Стигнахме и до ползите. Ето някои от тях, вероятно най-очевидните:

  • Четенето на бизнес литература е най-бързият и евтин начин да натрупате полезни и приложими знания, да усвоите нужните ви базови умения и да се усъвършенствате в професионален и личен план.
  • Бизнес книгите са написани от доказали се във своята сфера, високо ценени професионалисти, трупали знания и практически опит с години.
  • Сложните концепции са обяснени с прости думи, така че да са разбираеми и за по-широка аудитория.
  • Освен, че ви спестяват най-ценния ресурс – времето, бизнес книгите ви помагат да генерирате нови идеи или да намерите решение на проблем. Идеите обаче сами по себе си нямат никаква стойност, ако не ги пречупите през собствената си призма, не ги превърнете в конкретни задачи или проект и не планирате как да ги реализирате.
  • Съветите и препоръките в бизнес литературата намират ефективно приложение не само в изграждането и развитието на успешен бизнес, но и във много други сфери на живота.

Казват, че знанието съществува, за да бъде споделяно. А най-важното при придобиването на каквито и да е знания е умението да ги приложим в нужния момент.

Излезте от черупката на “книжните си предразсъдъци”. Пъхнете книга за личностно и професионално развитие в чантата си (не забравяйте молив). Използвайте всяка възможност да четете. Изградете си навик, след като прочетете някой наистина полезен съвет, да го приложите на практика. Проверете дали дава резултат, после го повторете. Разкажете за него на приятелите и колегите си. Мотивирайте себе си и тях и четете повече.

Ако публикацията ви е харесала, абонирайте се за бюлетина ни за още интересна и полезна информация.

Следвай ни в
Facebookinstagram
Сподели в
Facebooktwitterpinterestmail