Тейлър Дженкинс Рийд спечели наградата Goldsboro Books Glass Bell Award 2020 за шестия си роман „Дейзи Джоунс & The Six”, който проследява историята на измислена от нея група от 70-те години на  миналия век и само шест месеца след излизането ѝ се превърна в бестселър. Структурирана под формата на интервюта с членовете на рок бандата, в хода на които всеки един от тях разказва за събитията, довели до създаването, работата по албумите, отношенията помежду им и разпадането на групата, точно когато е на върха, разказът на Рийд е вдъхновен от  истинската история на популярната група Fleetwood Mac и записването на албума им Rumours, който и до днес остава най-продаваният албум на всички времена.

„Идеята за книгата ми дойде, когато се замислих от гледна точка на музикален фен, който много харесва дадена група, но тя се разпада. Започнах да се питам как се случва това. Как някоя голяма банда се разделя изведнъж и оставя хиляди фенове с разбити сърца? Какво се случва зад кулисите? Тръгнах от там и реших да разкажа историята в Лос Анджелис, където живея, в периода на 70-те години на миналия век. Тогава е имало много готини певци и банди, които са оставили толкова истории след себе си.”

Макар че групата е измислена, за да създаде по-голяма достоверност на разказа, авторката написва дори текстовете на песните.

“Това беше много забавно и беше съвсем различно предизвикателство. Надявам се, когато хората четат книгата, да усетят тази връзка с групата. Бих искала да стигнете до края на книгата, да прочетете текстовете на песните и да ги интерпретирате по ваш начин. В романа има доста сиви зони, трудно е да се разбере в чие мнение се крие истината. Но се надявам, че текстовете на песните казват достатъчно и могат да ви помогнат да стигнете до заключението кой е най-близо до истината.”

За Тейлър Дженкинс Рийд женското присъствие в рок бандите е много по-интересно.

„Рок музиката от 70-те години е доминирана предимно от мъже, но за мен това прави жените, които са успели да се наложат тогава, още по-магнетични и интересни… Трябвало е да имат наистина неопровержим талант, за да успеят да пробият. В същото време исках да покажа, че няма един-единствен правилен начин да оцелееш в този мъжки свят. Различните жени, които исках покажа, си проправят път в тази индустрия и го правят по много различни начини. Но в края на книгата се разбира, че те играят за един отбор. Не се опитват да си подлеят вода, а да се подкрепят, дори когато са различни.”

Книжният клуб на неуморната читателка и актриса Рийз Уидърспуун избра романа на Тейлър Дженкинс Рийд да бъде превърнат от Amazon Video в сериал от 13 епизода, на който самата Уидърспуун ще е изпълнителен продуцент. Актрисата, която ще се превъплъти в ролята на Дейзи е Райли Киоу, а в ролята на Били – Сам Клафин.

„Цял живот ще помня този момент, в който продадох правата за адаптиране на книгата именно на Рийс. Това е най-забавната и вълнуваща част в кариерата ми досега… Не знам колко време ще отнемат снимките, но съм сигурна, че крайният резултат ще е страхотен.”

“Като малка не обичах да чета. Влюбих се в книгите чак в университета. Дълго време се лутах, сякаш търсех нещо и го открих, чак когато започнах да пиша. Мога спокойно да кажа, че останалото е история, тъй като се занимавам с това повече от десет години.”

Американката е авторка на шест романа, които печелят положителни отзиви не само от критиката, но и от читателите. Според нея популярността им се дължи на едно-единствено нещо:

“Влагам цялото си сърце и душа в тях и се опитвам да направя историите възможно най-истински. Опитвам се да бъда честна във всеки един момент относно действията на героите и нещата, от които се интересуват. Мисля, че на читателите точно това им харесва. Поне се надявам да е така.”

За финал оставихме една чудесна новина за всички фенове на Дейзи Джоунс и романите на Тейлър Дженкинс Рийд. Очаквайте скоро още една от историите на американската авторка с логото на Locus Publishing.

Откъс от “Дейзи Джоунс & The Six” прочетете в блога ни.

Ако сме ви заинтригували, поръчайте книгата тук.

По материали от интервюто на Валерия Скимици с Тейлър Дженкинс Рийд. Гледайте видеото тук.