Джо Кели: 4-те най-важни неща, които трябва да знае един сценарист на комикси

Откъс от интервю на Джо Кели за сборника Writers on Comics Scriptwriting нa Марк Солсбъри

 

Кои са според теб четирите най-важни неща, които трябва да знае един сценарист на комикси?

 

1. Един сценарист на комикси трябва да има ясна представа за това коя е основната причина за конфликта в историята. В комикс, в който се разказва за един човек – какъв е конфликтът на главния герой? Ако е поредица за група хора – какво обединява тази група? Например, ако целта на X-Men е да се борят в името на справедливостта в един свят, който ги гледа със страх и с ненавист – в такъв случай ще трябва да намериш начин да преувеличиш това и да създадеш драматични и конфликтни ситуации за всеки отделен персонаж. В момента, в който конфликтът е ясен, започват да се раждат стойностни развои на сюжета. В противен случай се получават само празни приказки.

 

2. Трябва да се пригоди историята към характера на конкретния персонаж. Ако в един сценарий спокойно можеш да да изтриеш името на Супермен от всяко изречение и да го заместиш с това на Деърдевил, то историята е пълен боклук – значи, че няма никаква стойност по отношение на персонажа. Би могло да се разказва за всеки един човек на улицата, без значение кой е. Затова трябва най-напред добре да разучиш какво би направило тази история характерна за именно този персонаж. Част от тази характерност е тясно свързана с вътрешния конфликт. Останалото са декори. Така, ако се върнем към примера със Супермен, ще видим как в неговата история се появява една Лоис Лейн, която никога не би могла да бъде част от историята на Деърдевил, както и Метрополис, и т.н. Постепенно се научаваш как да съобразяваш атмосферата с персонажите, така че да е подходяща за тях.

 

3. Да построиш историята съобразно съвкупността от персонажи, които я съставляват. Второстепенните герои непрекъснато въвличат главния герой в крайна ситуация. Напримерно в комикса за Спайдърмен леля му Мей моли Питър да изтича да ѝ купи лекарства, а в същото време Джей Джона Джеймисън му нарежда да отива да снима Спайдърмен. Това е елементарен пример, но показва как Спайдърмене поставян пред труден избор поради други герои, които се нуждаят от него. Героите в един комикс се оформят винаги чрез решенията, които вземат, и действията, които предприемат. Ако Питър реши да пренебрегне Джона, за да се погрижи за леля си Мей, читателят ще подразбере, че тя е по-важна за него. Но и че това решение ще има неизбежни последствия. Следователно, като сценарист, задачата ти е да разпределиш по такъв начин ролите на второстепенните герои, че да обкръжат главния герой, да се завъртят около него и да му създават непрестанно нови и нови проблеми.

 

4. Друга важна задача е да бъде организирана последователността в комикса. Сценаристът трябва да включи повтарящи се сюжети и интриги в по-далечен срок, чиято развръзка да се случи в разстояние от около две години – и така да обзаведе комикса със собствена, автентична атмосфера.

 

Когато писах Masacre, прекарах дълго време, обмисляйки кой е всъщност героят, какво иска и какво той самият знае за себе си в контраст с онова, което не знае. След това остава да се изберат допълнителни теми, които могат да бъдат употребени в историята. В случая на Мasacre – вечните проблеми с жените. При всичките му предишни появи той се опитва да убие жената, в която е влюбен. Първоначално мислехме, че ще е трудно да работим с тази идея, имайки предвид, че става дума за главния герой в поредицата. След това решихме, че можем да приготвим всичко така, че героят винаги да се озовава сред конфликт, причинен от омразата, която сам изпитва към себе си. Това е пример за повтаряща се тема в комикса за Masacre. Появи ли се жена на хоризонта, вече знаеш, че ще има проблеми.