Защо да записваме желанията си? 5 съвета от “Напиши го и ще се сбъдне” на д-р Хенриет Ан Клаусър

За древните жители на Нил да напишеш нещо означавало да го превърнеш в  реалност. Забелязали ли сте, че този феномен се случва и във вашия живот? Обърнали ли сте внимание как записването на нещо спомага за материализирането му? Направили сте списък с мечтите си и след време, макар отдавна да сте забравили за съществуването на въпросния списък, разбирате, че всичко, записано в него ви се е случило, без съзнателно да сте отмятали желанията си?

Това не e чудо, нито магия, нито съвпадение, което често може би приписваме на късмет или чиста случайност. Всъщност записвайки мечтите и стремежите си ние сякаш поставяме знак „Отворено за работа”, като караме онази част от мозъка ни, наречена ретикуларна активираща система също да се включи в играта. Така виждайки своята цел, фокусирайки се върху резултатите и знаейки какво искаме, можем да постигнем всичко, за което мечтаем.

В книгата си „Напиши го и ще се сбъдне” д-р Хенриет Ан Клаусър не само ни помага да овладеем техниката на записване на желанията ни, но и илюстрира принципите, показани в книгата, с примери и истории на хора, които са ги приложили успешно. Избрахме няколко съвета от книгата, които ще са ви полезни.

  1. Винаги първата стъпка е да запишете целта си. Направете си чай или капучино в уюта на дома, пуснете си любимата музика и започнете да пишете. Пишете бързо. Не се чудете и не умувайте над страницата. Дори някоя от целите ви да ви се струва грандоманска или труднопостижима, все пак я напишете. Това е живата мечта. Не се страхувайте да искате много. Напишете дори онези свои амбиции, за които нямате реална представа как да постигнете. Писането ще ви покаже какво искате всъщност. И мислете мащабно.
  2. Решите ли да започнете да записвате целите си ще ви хрумнат много нови идеи, ще поискате да разширите обхвата на амбициите си. Лошата новина е, че пороите от идеи и прозрения идват и си отиват бързо. Затова вземете тефтерче със себе си, за да записвате мислите си, преди да са се изплъзнали. Това тефтерче ще се превърне в нещо като кутия с предложения за мозъка ви и ще ви подканя да записвате нови идеи, просто защото ви е подръка. Ще се убедите, че по този начин ще живеете с двойно повече сили и желание отпреди.
  3. Щом веднъж запишете целите си, как да разберете дали вървите в правилната посока? Знаците понякога са буквално навсякъде около вас. Мозъкът ви ще заработи извънредно, за да се увери, че ще постигнете желаното, и ще ви известява за различни сигнали. Често написаната цел се материализира без допълнителни усилия от ваша страна, но не пречи и вие да ударите едно рамо. Колкото по-атрактивна направите целта си и колкото повече се забавлявате в стремежа си към нея, толкова повече другите ще искат да ви съдействат с осъществяването ѝ.
  4. Случвало ли ви се е, когато решавате лабиринт, да започнете от изхода, опитвайки се по-лесно да намерите правилния път до входа. Може да използвате този метод и при постигането на целите си. Започнете от крайния резултат и си помислете как да стигнете до него. Това ще ви помогне да останете фокусирани дори и когато не сте – или си мислите, че не сте. Щом се фокусирате върху резултата, пишете в сегашно време, все едно описвате нещо, което се случва в момента. По този начин, като го четете по-късно, ще имате странното усещане, че сте го написали след като се е случило, а не след това. Ще видите колко близко е до реалността.
  5. Отдадеността и вярата във вероятността мечтите ви да се сбъднат, са от съществено значение. Първата стъпка към отдадеността е да запишете това, което искате, а после да предприемате малки стъпки към осъществяването на желанията си, дори да се спречквате с не едно доказателство в обратното. И не се изненадвайте, когато подкрепата дойде от неочаквани места.

Няма правилен или грешен начин.

Животът е разказ, който сами пишем.

Нека започваме.

Прочетете откъс от “Напиши го и ще се сбъдне”.

Ако сме ви заинтригували и решите да прочетете книгата, поръчайте я тук

Следвай ни в
Facebookinstagram
Сподели в
Facebooktwitterpinterestmail