Из “Надживей” на Д-р Питър Атия

Защо светът има нужда от още една книга за дълголетието?

Целта, която д-р Питър Атия си поставя, е

„да създам ръководство за практикуване на дълголетие. Ръководство, което ще ви помогне да надживеете. Надявам се да ви убедя, че с достатъчно време и усилия можете потенциално да удължите живота си с едно десетилетие, а здравословното си състояние – вероятно с две, което означава, че можете да се надявате да функционирате като някой с двайсет години по-млад от вас.
Моето намерение тук обаче не е да ви кажа какво точно да правите; то е да ви помогна да се научите как да мислите за извършването на тези неща.”

***

Уводни думи към българското издание на „Надживей“ на Д-р Питър Атия 

от Дойчин Кършовски

С помням си добре първия път, когато слушах интервю с Питър Атия. Беше събота, мразовитдекемврийски ден през 2014 г. Тогава имах йога студио и точно бях завършил Hot Yoga клас. Изпратих последните клиенти и докато проветрявах залата, си пуснах подкаста на Тим Ферис The Tim Ferriss Show. По това време той вече беше супер звезда и гостите му бяха винаги много интересни. В този ден гост на Тим Ферис беше именно Доктор Питър Атия.

Питър веднага ме впечатли с изключително интелигентното си и същевременно много земно присъствие. Говореше за ултрамаратонското си плуване, за фастинг за Life-Extension и пърформанс. Все неща, които резонираха с моя опит и зараждащото се у мен любопитство към една нова наука, насочена не само към здраве, но и към по-добър пърформанс и дълголетие. Питър говореше завладяващо за стратегии и подходи за оптимизиране на най-различни аспекти от здравето. Изключителен атлет, плувец на дълги разстояния, хирург, инженер и предприемач – всичко, което Питър споделяше, подхранваше моите интереси, любопитства и бъдещи бизнес проекти. (Знаете ли, че към днешна дата Питър е единственият, преплувал от Мауи до Ланаи и обратно?)

След това интервю запомних името му и следях неговите интервюта и статии, които само потвърждаваха първоначалното ми впечатление. Затова, когато четири години по-късно Питър започна свой собствен подкаст, бях сигурен, че ще е златна мина за конкретни приложими знания за оптимизиране на здравето и дълголетието.

Не се учудих и когато първи гост на подкаста на Питър Атия беше именно Тим Ферис. За хора, които не слушат много подкасти, това е признание, като да отвориш фитнес и на откриването да дойде Арнолд Шварценегер.

В този първи епизод Питър и Тим задълбаха в една тема, която до този момент беше оставала встрани от моите любопитства – депресия, психеделия и емоционално здраве и устойчивост. Слушах този първи епизод на The Drive – подкастът на Питър Атия, на връщане от дълъг уикенд с приятели в Канада. Помня, че, заслушан в техния разговор, не усетих как иначе сериозната опашка от коли пред границата с Щатите се стопи неусетно. Вероятно някъде в онези години започнах да обръщам повече внимание на темата за емоционалното здраве. Днес тя е неразделна част от холистичния коучинг модел на Doych Zone.

В следващите години The Drive (Питър споделя, че е избрал заглавието на подкаста му да е свързано не само със силата и мотивацията, която те кара да вършиш неща – the drive, но и с любимия му спортФормула 1) се превърна за мен в място, където получавам cutting edge информация, свързана със здраве, пърформанс и дълголетие.

The Drive бързо се изкачи в листа на най-слушаните подкасти и стотици доктори, треньори, биохакери от цял свят цитираха Питър и прилагаха неговите съвети.

Днес не минава ден, в който да не консултирам конкретно решение за индивидуален клиент или за групова програма с някои от моите три най-слушани подкаста на английски език – The Drive, Huberman Lab и The Aliquote.

Когато преди 6 години Питър спомена, че пише книга, бях сигурен, че ще е изключителна. Не ме учуди и колко дълго му отне да я напише. Питър разказва за процеса, премеждията и предизвикателствата покрай писането на тази книга. Как е избрал заглавието, корицата и какмногократно е сменял шрифта на запетайката в заглавието (на английски), докато не му хареса.

Помня как се обадих на Креми – собственичката на издателство Локус, моя клиентка и добър приятел, и казах: „Креми, има една книга, която трябва непременно да издадем на български.“

По това време работехме по издаването на първата ми книга на български – “Дишам” (“Дишам”, “Спя”, “Играя”, “Ям” и “Съм” са книгите от поредицата „Тази книга няма значение“). По-късно Креми сподели как ми се е доверила, смело направила оферта и получила правата за издаване.

Случвало ли ви се е някой да се захване с нещо и – само защото го познавате – да сте сигурни, че ще го доведе до успешен край? Такова е доверието ми към Питър Атия, с когото още не сме се срещали лично, но чувствам изключително близък. Явно през годините дотолкова съм споделял негови интервюта и статии с приятели, клиенти и роднини, че когато книгата, която държите в ръце, излезе и мигновено стана бестселър, получих много обаждания и поздравления, сякаш и аз имамнякакъв принос за това 🙂

Държите в ръце книга на изключителен професионалист и перфекционист до най-малкия детайл. По думите на самия Питър това е One and Only Book I want to write.

„Надживей“ не е книга, която прави скандални твърдения за постигане на дълъг живот чрез тайни, езотерични знания. Питър ни представя стъпка по стъпка убедителни аргументи, че можем не само да живеем до и над сто години, но и да сме жизнени, осъзнати и полезни.

Стремежът да сме здрави, енергични и щастливи до последния си ден е вътрешно присъщ за всеки човек. За съжаление реалността в момента е различна. Някак си сме приели за нормално, че с напредване на възрастта здравето и енергията ни намаляват. Постепенно се отказваме от активности, които са ни доставяли удоволствие, обездвижваме се и в последните си дни загубваме самостоятелност и не можем да се справяме дори с елементарни ежедневни задачи.

Медицина 3.0, за която Питър говори тук, се стреми да оптимизира здравето на всеки човек далеч преди първите симптоми на заболяване. В тази мисия все по-голяма ще е и ролята на треньора, фитнес инструктора и коуча. Целта е, от една страна, да се намалят известните рискове за развитие на болестите, които причиняват най-голяма смъртност, и от друга – да се оптимизират здравето, пърформанса и дълголетието чрез превенция, профилактика и подкрепящи поведения.

С тази книга Питър не само идентифицира основните проблеми със здравето ни, но и предлага пътеводител с практически тактики за постигане на дълголетие.

Талантът му да организира и представя информацията по много последователен и логичен начин прави неговите идеи изключително достъпни, а практическите решения, които предлага, вдъхновяват за предприемане на конкретни действия.

Мотото, което сме си избрали в моята компания и което описва философията ми за живот и работа с клиенти, е Live Long Die Short. За да живеем дълго и умираме кратко, е добре да имаме стратегия итактика и да разполагаме с избор от практически подходи, поведения и Медицина 3.0.

Като човек, който се е посветил да помага на хората да са здрави, продуктивни и щастливи, аз съм изключително благодарен на учени и експерти като Питър Атия, Андрю Хюберман, Ронда Патрик и много други, които ежедневно предоставят достъпна информация за научниоткрития, нови технологии, методи и упражнения за подобряване на здравето, пърформанса и дълголетието.

За мен е изключителна привилегия и чест да напиша тези уводни думи и да запозная българските читатели с Доктор Питър Атия.

Live Long Die Short
Дойчин Кършовски
Performance&Longevity Coach
April 25th, 2023
Loveland, OH
USA