Из “Spotify. Неразказаната история”

Из “Spotify. Неразказаната история” на Свен Карлсон и Юнас Лейонхювюд

„Spotify. Неразказаната история“ на Свен Карлсон и Юнас Лейонхювюд е едновременно биография на основателя и на компанията.
От тази увлекателно разказана история ще научиш как един малък тайнствен шведски стартъп прераства в най-голямата платформа за стрийминг на музика, като размества пластовете в музикалната индустрия, привлича на своя страна най-големите звукозаписни компании с поредица впечатляващи сделки, превръща се в трън в петата на Apple, която разчита на продажби през iTunes, и накрая през 2018 г. с гръм и трясък стъпва на Уолстрийт.

Надникни между кориците:

***

Първа глава

Тайна идея

През есента на 2005 г. Даниел Ек крачи през Васастан в централната част на Стокхолм. В мислите му се върти идея за нова компания. Той има план и потенциален съдружник, но все още не е настъпил подходящият момент. Онова, от което се нуждае точно сега, е работа и доходи.

Изминалите няколко години са оставили тежък отпечатък върху него. Веднага след като завършва гимназия, той започва работа на пълен работен ден. В света, където попада, непрекъснато се раждат нови идеи и работата никога не спира. Натоварената програма на Даниел включва официални роли в технологични компании, където му плащат, за да прилага уменията си в областта на рекламата и оптимизацията за търсачки, но той непрестанно развива и други идеи, като събира малки екипи, за да работят по проекти, които често сам финансира.

Животът му е изтощителен. Косата му оредява, не обръща внимание на дрехите си, изглежда по-възрастен от двадесет и двете си години, но нищо от описаното дотук няма голямо значение за него. Той е човек с големи идеи и мислите му са насочени твърдо към бъдещето.

Даниел продължава надолу по Тегнерготан, докато стига до мястото, където ще се проведе интервюто му за работа, кръчма, наречена „Човек на луната”. Тя е обзаведена в британски стил. Стените са облицовани с ламперия от тъмно дърво, а пейките са със зелена кожена тапицерия. След миг той спира поглед на мъж с очила, наближаващ четиресетте, който му маха.

Матиас Микше е облечен като типичен предприемач – с тениска и сако. Той току-що е станал ГИД на Stardoll, уебсайт с виртуални хартиени кукли, предназначен за малки момичета. Stardoll има нови инвеститори и нарастването на броя на потребителите на сайта е впечатляващо. Сега Микше трябва да наеме персонал, да обнови техническата част и да осигури разрастване на компанията на международно ниво.

Двамата се ръкуват и сядат. Отначало сдържаният Даниел Ек не успява да го впечатли много, но в течение на разговора Матиас Микше усеща как увереността на младежа нараства. Чорлавият двайсет и две годишен Ек споделя доста интересни мисли за това накъде върви индустрията.

– Бих искал да станеш нашия нов технически директор – казва накрая Микше.

Даниел е готов и няма нищо против, но иска да бъде назначен само като консултант, а не като служител на компанията.

Матиас Микше приема и срещата приключва със стискане на ръцете.

Light My Fire

Даниел Ек знае, че за да разкрие тайната си идея, има нужда от съдружник. Той наскоро се е запознал с Мартин Лоренцон, трийсет и шест годишен предприемач с иронична усмивка и пригладена назад коса. Лоренцон се мести в Стокхолм от град Бро̀с, текстилен център близо до западното крайбрежие на Швеция, в края на деветдесетте години на миналия век и успява да си пробие път през кипящата от живот технологична сцена в столицата. Ако всичко върви по план, скоро той ще бъде много богат човек.

След спукването на дот-ком балона през март 2000 г. нещата почти в цялата индустрия вървят зле. Мартин обаче е късметлия. Той успява да изгради компания в една от малкото ниши на сектора, която оцелява след краха и процъфтява през следващите години. Двамата с неговия съдружник Феликс основават компанията за партньорски маркетинг Tradedoubler, която предлага полуавтоматизирана система за поместване на рекламни банери, при което рекламодателите плащат за резултати, а не за брой поместени реклами. 

Spotify_корица_блог

На този етап – към края на 2005 г. – основаната през 1999 г. компания е готова за първично публично предлагане (ППП) на акции на Стокхолмската фондова борса.
Двамата се срещат за пръв път три години след като Даниел завършва гимназия, но вече има достатъчен опит в прохождащия онлайн рекламен бизнес в Швеция. В един скорошен страничен проект той събира неколцина програмисти за създаването на нова услуга, която нарича Advertigo. Говори се, че системата знае кое е най-подходящото място за дадена онлайн реклама. Рекламодателите имат възможност да плащат само когато рекламата генерира телефонен номер на потенциален клиент.

Икономиката се възстановява и Даниел търси нови възможности, което го отвежда в централата на Tradedoubler на площад „Нора Банторгет” в Стокхолм и в орбитата на Мартин.

За пръв път двамата се срещат през лятото на 2005 г., когато Даниел се опитва да предложи на Tradedoubler търсачка за продукти, подобна на Froogle на Google (впоследствие преименувана на Google Product Search). Според собствения му разказ, Мартин не е особено впечатлен, но двамата продължават да поддържат връзка.

Не след дълго Даниел организира Counter-Strike двубой между неговия работодател, фирмата Jajja, занимаваща се с оптимизация за търсачки, и Tradedoubler. Отборът на Даниел печели с лекота, което силно впечатлява Мартин. Години по-късно той установява, че за да победи, Даниел тайно се възползва от помощта на няколко професионални играчи от известния шведски отбор по Counter-Strike „Нинджи по пижами”.

Мартин няма официална титла в Tradedoubler. Той поема ролята на вездесъщ основател, като повдига духа на служителите си и се грижи за преодоляването на различни предизвикателства. По-късно бивш негов колега го описва като „летящият вратар” на компанията, използвайки метафора от два любими на шведите спорта – футбол и хокей.

Мартин има напорист състезателен дух. Тъй като не желае да бъде ограничаван от конкретни отговорности, той е готов да помага като преговарящ, търговец, да решава проблеми и да окуражава хората си. Към онзи момент, есента на 2005 г., главната му цел е да направи компанията публична. След близо седем години той е готов да продаде акциите си и да се заеме с нещо ново.

Въпреки голямата разлика във възрастта, цели 14 години, Даниел и Мартин се сприятеляват. Те намират общи теми, обсъждайки търсачки, метаданни и начини за генериране на голям онлайн трафик, за да продават реклами. Още по-важно е, че се обединяват около потенциала на Р2Р технологията, при която файловете се предават директно между собствените твърди дискове на участниците без необходимост от наличие на централен сървър.

Освен това двамата бъдещи съдружници имат неколцина общи приятели. Единият е Якоб де Геер, познат на Даниел и един от първите служители на Tradedoubler. Доста по-късно Якоб де Геер ще спечели стотици милиони долари, продавайки iZettle, компанията си за разплащания, на PayPal.

През есента Даниел Ек и Мартин Лоренцон започват да се срещат редовно, за да обсъждат идеи за бизнес. Постепенно Даниел започва да споделя намерението си за обединяване на Р2Р технологията с търговско съдържание. Мартин харесва онова, което чува, и изглежда готов да го пробва. Първо обаче компанията му трябва да бъде регистрирана на борсата и да продаде голяма част от акциите си.

Заинтригува ли те откъсът? Научи повече за “Spotify. Неразказаната история” на Свен Карлсон и Юнас Лейонхювюд тук.