“Няма да те видят, докато не се научиш да виждаш” – 10 кратки откъса от “Това е маркетинг” на Сет Годин
  1.  “Маркетингът е навсякъде около нас. От първите ви спомени до момента, преди да отворите тази книга, сте потопени в маркетинг. Научили сте се да четете от логата отстрани на пътя и прекарвате времето и харчите парите си в отговор на онова, което маркетолозите са платили да бъде поставено пред вас. Маркетингът – повече от езеро или гора – е пейзажът на нашия съвременен живот.”
  2. “Тъй като сме обект на маркетинг от толкова дълго време, го приемаме за даденост. Подобно на рибата, която не разбира водата, ние не успяваме да видим какво става в действителност и не забелязваме как то ни променя.”
  3. „Казват, че най-добрият начин да изразиш недоволство, е да направиш нещата по-добри. По-добро обаче не зависи само от вас. По-добро не може да се случи във вакуум. По-добро е промяната, която виждаме, когато пазарът прегърне онова, което предлагаме. По-добро е онова, което се случва, когато културата погълне работата ни и се усъвършенства. По-добро е когато направим така, че да се реализират мечтите на онези, които искаме да удовлетворим. Споделянето на вашия път към по-добро се нарича маркетинг и вие можете да го правите. Всички можем.”
  4. “Маркетингът е благороден акт да окажете помощ на другите да станат такива, каквито се стремят да бъдат. Той включва създаване на честни сюжети – истории, които резонират и се разпространяват… Когато нашите идеи се разпространят, променяме културата. Изграждаме нещо, което ще липсва на хората, ако го няма, нещо, което им дава смисъл, връзка и възможност.”
  5. “Няма смисъл да казвате, че хората се нуждаят от бял кожен портфейл, защото: Хората нямат потребност от портфейл. Те може да искат портфейл, но това е различно. Хората може да решат, че искат бял кожен портфейл, но не го искат, защото е бял или защото е кожен; те го искат заради начина, по който ще ги накара да се чувстват. Това купуват те: чувство, а не портфейл.”
  6. „Идеите, които се разпространяват, печелят… „Хората като нас правят такива неща” е начинът, по който всеки от нас разбира културата, и маркетолозите се ангажират с тази идея всеки ден. Идеите се движат по наклон. Те се хлъзгат през първите възприели ги, прескачат пропастта и с много труд си проправят пътя към масите. Понякога.”
  7. “Ние не фалшифицираме нашите гледни точки, мечти и страхове. И вие не го правите. Същото важи за потребителите на Mac срещу тези, които предпочитат Linux, или за математическите гении, срещу тези, които настояват, че нищо не разбират от математика. Приемаме, че някой не може да повярва, че не разбира от математика. Или че не би могъл да подкрепя тази безумна политика. Или нарочна да консумира подобна храна. Ние не се преструваме. Вашите клиенти не се преструват. Онези, които предпочитат конкурентите ви също не се преструват.”
  8. “Съвършеното затваря вратата. То заявява, че сме приключили, че това е най-доброто, което можем да направим. Нещо още по-лошо: съвършеното ни забранява да опитваме. Да търсим съвършенство и да не го постигнем е провал.”
  9. „Ако искате да направите промяна, започнете като изградите култура. Започнете с организирането на сплотена група. Започнете, като въведете хората в синхрон. Културата побеждава стратегията – до такава степен, че културата е стратегия.”
  10. “Маркетингът е актът на осъществяване на промяната. Създаването е недостатъчно. Не сте оказале влияние, докато не сте променили някого.”

За още информация и поръчки, вижте тук.

Следвай ни в
Facebooklinkedininstagram
Сподели в
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail