От книгите ни: откъс от “Лидерство. Стратегия и тактики: полеви наръчник” на Джоко Уилинг
Силата на взаимоотношенията

В ръководството на всеки изключителен екип има и друг ключов елемент: взаимоотношенията. Лидерството изисква да изграждаш взаимоотношения. Добрите взаимоотношения с хората над теб, под теб и до теб в йерархията са от критично важно значение за постигане на силен екип. Колкото по-добри са взаимоотношенията, толкова по-открита и ефективна е комуникацията. Колкото повече комуникация има, толкова по-силен е екипът.

Например има моменти, когато шефът не върви по най-правилния път и трябва да бъде пренасочен. Ако имате добри взаимоотношения с него, може да обясните – тактично – къде според вас са грешките в неговия начин на мислене и идеи. Както винаги, и тук е важен подходът. Обяснете защо според вас идеята не е смислена. Например: „Знаеш ли, шефе, наистина искам да реализирам плана максимално, но ми е трудно да разбера как да изпълня еди коя си негова част. Може ли да ми обясниш защо искаш това да се направи по този начин, така че да мога да го свърша както трябва?” Сега разговорът е открит и има шанс да разберете каква е идеята на шефа и какво да направите, за да му повлияете.

Преди да стигнете до този момент обаче, си задайте няколко прости въпроса. Първо, какво ще спечели екипът или организацията, ако се обърнете към шефа и се опитате да го убедите да промени плана си? Ако няма кой знае каква разлика, вероятно не си струва да инвестирате време или усилия в  разговори и убеждаване. Второ, запитайте се каква част от вашето притеснение идва от егото ви. Има вероятност да смятате, че вашият начин да се осъществи дадена цел е „по-добър” или „по-ефикасен” от предложения от шефа. Ако е така и наистина не мислите, че печалбата ще е голяма, откажете се. Не създавайте драма заради егото си. И накрая, запитайте се дали отношенията ви с шефа ще се повлияят положително или отрицателно от евентуално повдигане на въпроса. Това е важно, защото трябва непрекъснато да се стремите да изграждате добри взаимоотношения. Целта на тази връзка не е да получавате услуги от шефа си. Целта е шефът ви да ви вярва и да ви изслушва, така че вие и екипът да можете по-ефективно да реализирате мисията.

По тези три основни причини е нужно внимателно да избирате битките си.

Очевидно е, че изграждането на взаимно доверие между вас и началника ви е важно. Как обаче да го правите? Един от най-лесните начини е очевиден, но често се пренебрегва – това е изпълнението. Вашият шеф очаква от вас да изпълнявате определени задачи. Затова изпълнявайте ги. Приключвайте ги навреме, в рамките на бюджета и с колкото се може по-малко драматизиране. Изпълнете мисията. Това включва вършене и на неща, с които е възможно да не сте съгласни на сто процента.

Аз го правех през цялата си кариера и винаги ми е помагало. Шефът иска от мен да попълвам някакви допълнителни бумаги? Правя го. Шефът иска да замествам някого? Правя го. Шефът иска някой да разчисти административната каша, която се е задълбочила? Заемам се веднага. Шефът има гадна мисия с минимална отплата, която трябва да се осъществи? Моментално се захващам.

При всеки от тези проблеми аз съм решението. С всеки проблем, който решавам, шефът започва да ми има все повече и повече доверие. И ще продължа по този път. Няма да се оплаквам, да се опитвам да прехвърля неблагодарната работа на някой друг или дори да търся някаква похвала. Просто ще наведа глава и ще се заема със задачата. С течението на времето шефът ми ще се убеди, че аз съм човекът, който може да гарантира, че работата върви. И по-важното: моето влияние върху шефа нараства. Това е точно обратното на държанието на подчинения, който се оплаква и възразява, или винаги си мисли, че знае по-добре как да свърши нещо. Той губи влияние върху шефа си всеки път, когато си отвори устата. Всяко възражение от подчинения се възприема от шефа като още едно типично извинение. Колкото повече говорите, толкова по-малко слушат хората.

От друга страна, когато изпълнявам зададеното, шефът вярва, че аз мога да направя така, че работата да върви. Освен това той знае, че ако все пак повдигна някакво възражение, то вероятно се основава на солидни факти, които трябва да се вземат предвид. Тъй като съм изпълнителен и не възразявам за щяло и нещяло, шефът ме слуша. Винаги съм използвам тази стратегия с по-старшите ръководители и тя ми е вършела добра работа…

… Добрите взаимоотношения нагоре и надолу по йерархията на командването са  основата на всяко ефективно лидерство.


За автора

Джоко Уилинк е бил военноморски тюлен в продължение на 20 години, издигайки се във военната йерархия, за да стане командир на Специална бойна група 3 към Военноморските тюлени – най-награждаваната единица за специални операции в Иракската война. След освобождаването му от военна служба, Джоко продължава по дисциплинирания път на успеха, съ-създавайки „Ешелон Фронт“ – многомилионна консултантска компания по лидерство и мениджмънт. Автор е на няколко книги, превърнали се в бестселъри, и създател на един от най-високо класираните подкасти JOCKO PODCAST.

“Лидерство. Стратегия тактики: полеви наръчник” на Джоко Уилинг е налична на сайта ни. 

Следвай ни в
Facebooklinkedininstagram
Сподели в
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail