От книгите ни: откъс от “Психометрични и IQ тестове” на Филип Картър

Творчество

Терминът “творчество” се отнася до умствените процеси, водещи до решения, идеи, концепции, художествена експресия, теории или продукти, които са уникални и нови. Тъй като това е изключително разнообразна тема, в която има твърде много начини за проявление на творчеството, и защото у изключително много хора то остава неизследвано, творчеството е много трудно за измерване.

Творческите функции се контролират от дясното мозъчно полукълбо. Това е страната на мозъка, която е недостатъчно използвана от повечето хора, противно на мисловните процеси на лявата хемисфера, която се характеризира с ред, последователност и логика. Ако отстраним мозъка от черепа ще видим, че е изграден от две почти идентични полукълба. Те са свързани с мост от милиони нервни влакна, наречен corpus callosum (мазолесто тяло), който им позволява да общуват едно с друго. За да работи с пълния си потенциал, всяко от тези полукълба трябва да е способно да анализира първо собствените си входящи данни и да обмени информация с другата половина – по този мост – едва когато вече е осъществена значителна по обем преработка.

В началото на 60-те години на XX век американският психолог Роджър Спери показва чрез поредица от експерименти, използвайки първо животни, чието мазолесто тяло е прекъснато, а след това и при пациенти, при които това е направено като опит да се излекува епилепсия, че всяко от полукълбата е развило специализирани функции и има собствени усещания, възприятия, идеи и мисли, отделни от онези от другото полукълбо.

С продължаването на експериментите Спери, който печели през 1981 г. Нобеловата награда за медицина за работата си в тази област, и екипът му успяват да разкрият още много неща за начина, по който полукълбата са специализирани да изпълняват различни задачи.

При повечето хора лявата хемисфера е аналитична и функционира по последователен и логичен начин. Това е страната, която контролира езика, академичното учене и рационалността. От друга страна, дясното полукълбо е творческо и интуитивно, и води например до раждането на идеи за художествени и музикални произведения.

Ето тук става много важен мостът между двете половини на мозъка. За да може подсъзнателното на дясното полукълбо да функционира, има нужда от гориво, с други думи данни, които са били въведени, сверени и преработени от лявото полукълбо.

Тъй като е необременено и непритиснато от опита, малкото дете притежава ум, който е най-творчески, тъй като то инстинктивно използва двете полукълба и учи огромно количество информация и умения през тези ранни години и без формално обучение. Това бързо развитие обаче може да се забави, когато детето влезе в образователната система, която по принцип се концентрира върху лявата половина на мозъка…

Тъй като не се използва достатъчно, големи дози творчески талант у много хора остават невпрегнати през целия живот. Както и при много задачи или удоволствия, мнозинството от нас така и не знаят какво могат да постигнат, ако не опитат. След като сме опитали инстинктивно знаем дали ще ни е приятно, дали ще имаме способностите да го правим. Ако тези признаци са положителни, трябва да продължим да упорстваме. Култивирайки нови дейности през свободното време или преследвайки нови начини за прекарване на времето, е възможно всеки от нас да изследва потенциала на често до голяма степен неизползваните части на мозъка си.

Всички ние имаме творческа страна и следователно притежаваме потенциала да бъдем креативни. Заради натиска на съвременния живот и нуждата от специализация обаче много от нас никога нямат времето или възможността, а всъщност никога не са и насърчавани, да изследват латентните си таланти, макар че повечето имаме достатъчно амуниции, за да реализираме този потенциал под формата на данни, които са били захранени, сверени и преработени от мозъка в продължение на дълги години.

Какво представляват психометричните тестове, кои са основните типове, кога се използват и как да се подготвим за психометричен тест? Прочетете в статията на Нова Визия.

Ако публикацията ви е харесала, абонирайте се за бюлетина ни за още интересна и полезна информация.