От книгите ни: Цветният тест

„Професионални тестове за личностно оценяване” е книга, която ще ви поведе на откривателско пътуване. Тя ще ви накара да мислите за себе си, да интерпретирате собствената си личност и да обмислите това, което откривате. В много отношения това е необичайно, защото повечето от нас никога не обмислят собствената си личност по обективен начин. А в крайна сметка тайната на успеха при всяка форма на личностно оценяване е да познавате себе си и с това познание да се представите по възможно най-добрия начин.

Знаете ли, че любимите ви цветове отразяват личността ви?

Те могат да имат и много силно въздействие върху чувствата, настроението и общото ви благополучие. В действителност изследванията показват, че обграждането с точните цветове може да увеличи производителността ви и да ви накара да се чувствате по-удовлетворени и отпуснати. Цветният тест се основава на изследвания върху ефектите на цветовете. Например установено е, че престоят на агресивни хора в стаи, боядисани в розово, има успокояващ ефект. Производителите също използват цветовете, когато пакетират продуктите си. Затова едва ли ще откриете сладки храни в зелени опаковки, тъй като зеленото е суров или “изсушаващ” цвят.

Цветният тест изисква от вас да изберете двата цвята, които харесвате най-много, и този, който харесвате най-малко, от списък от 12 цвята. Всеки цвят представлява различен аспект на личността.
Важно е бързо да вземете решение за цветовете и да не посвещавате много време на анализиране на избора си. Не асоциирайте цветовете с дрехите, обзавеждането на дома или нещо от този сорт – просто решете кои харесвате най-много и кой – най-малко.

1. Изберете цвета, който харесвате най-много от 12-те. Сложете кръстче в кутийката.
2. Изберете следващия ви любим цвят от останалите 11 и сложете кръстче в кутийката.
3. Сега изберете цвета, който харесвате най-малко от останалите 10 и сложете “чавка” в кутийката.

Цветовете са следните:

 Розово
 Лилаво
 Червено
 Тюркоазено
 Бяло
 Жълто
 Черно
 Синьо
 Кафяво
 Зелено
 Сиво
 Оранжево

4. Сега проверете значението на вашия избор

Интерпретиране на цветния тест

Следните описания дават личностните характеристики, които вървят с 12-те цвята. Когато четете описанието за най-малко предпочитания цвят, имайте предвид, че то не означава, че не притежавате нито една от споменатите характеристики, а просто, че е по-вероятно да се държите по начина, внушаван от най-предпочитаните цветове. Всеки от нас може да се прояви като “противоречива личност”, например възможно е да сте дружелюбни в някои ситуации и стеснителни в други.

1. Черно
Този цвят се избира от хора, уверени в себе си. Той е знак на онези, които се стремят към успех, и в много отношения е цветът на постиженията. Освен това обаче е символът на отхвърлянето на авторитета, а понякога и на желание да се действа без задължителното обмисляне на всички последици.

2. Синьо
Този цвят допада на “земните”, конвенционални хора. Това е цветът на спокойствието и се избира от онези, които търсят спокойствие и мир. “Сините” хора заслужават доверие и искат организирана и подредена среда. Понякога това е цветът на тревожността.

3. Кафяво
Подобно на черното, това е цветът на постижения¬та. Символ е и на сигурността и желанието да имаш “корени”. “Кафявите” хора се чувстват комфортно със себе си и са загрижени за домашния уют. Понякога сочи потребност от реализация и търсене на удовлетворение.

4. Зелено
То може да е признак на интроверсия, но парадоксално, сочи и човек, който има потребност да впечатлява другите. “Зелените” хора обичат да бъдат признавани и приемани като автори на съществени приноси. Понякога могат да се възприемат като надменни или да създават впечатлението, че казват на другите как да управляват живота си.

5. Сиво
Сивото е безопасен и неутрален цвят. Той се избира от хора, които предпочитат да пазят мислите си за себе си. Понякога сочи дълбоко вкоренено желание за впечатляване и преуспяване. Следователно “сивите” хора често компенсират, като енергично се хвърлят в социални дейности.

6. Оранжево
Оранжевото е признак на импулсивен и дружелюбен човек. Често се избира от хората, които приемат живота както дойде. “Оранжевият” човек не се тревожи за дребните неща и е възможно дори да има “фаталистична” нагласа. Това е жизнерадостен цвят и сочи социабилен характер.

7. Розово
Розовото се избира от онези, които са грижовни и страстни. То има очевидни романтични обертонове, но сочи донякъде доминиращ темперамент. “Розовият” човек понякога копнее за внимание твърде силно и е склонен да задушава другите хора. Възможно е да съществува склонността да се създава впечатлението, че “розовият” човек знае кое е най-доброто за другите.

8. Лилаво
Лилавото е много силен цвят и сочи духовен, но въпреки това често неспокоен характер. Избира се от онези, които търсят смисъл или притежават интелектуално любопитство по отношение на човешката природа. Не е случайно, че лилавото често се използва за одеждите на религиозните водачи.

9. Червено
Червеното е власт и сила. Това е цветът на изключително уверените и на онези, които преживяват интензивно живота. “Червените” хора имат мисията да побеждават и се наслаждават на конкуренцията. Може да сочи самоуверен, но понякога несигурен характер. Той обаче действително въздейства и стереотипно се асоциира с желанието и сексуалната енергия.

10. Тюркоазено
Това е енигматичен цвят, който представлява духовна енергия и обновление. Знак е на добре балансиран човек, който има представа за собствената си стойност и чувство за мястото си в света. Това е индивидуален избор и понякога “тюркоазените” хора могат да създават впечатление на твърде спокойни.

11. Бяло
Бялото се избира от онези, които имат потребност да изразяват себе си. Характеристика е на хората, които имат нужда от пространство, за да мислят или да експериментират. “Белите” хора са добри в раждането на идеи, но може да им липсва практичност. Бялото често се асоциира с чистота, но в този смисъл е по-вероятно да сочи липса на прагматизъм повече от всичко друго.

12. Жълто
Този цвят се избира от оптимиста. Може да е знак и на бягство или да сочи човек, който смята, че няма особен контрол върху света около себе си. “Жълтите” хора могат да са много енергични, но това обикновено приема формата на кратки, резки избухвания на активност. “Жълтите” хора са неуморими и понякога е възможно да ги обвиняват, че променят нещата в името на самата промяна.

Може да поръчате тази книга на сайта ни.

Ако откъсът ви е харесал, абонирайте се за бюлетина ни за още интересно и полезно съдържание: Бюлетин на LocusBooks

 

 

Следвай ни в
Facebookinstagram
Сподели в
Facebooktwitterpinterestmail