Предимствата на благодарността или защо е нужно не просто да я изразяваме, но и да почувстваме смисъла ѝ

На 11 януари отбелязваме Световния ден на думата „благодаря” – простичко послание, което изразено от сърце, ни кара да се чувстваме по-добре, да постъпваме по-добре и да реагираме на житейските възходи и падения по-добре.

В забързаното ни ежедневие, съблюдавайки добрия тон, често изразяваме благодарността си формално, но зад тази вълшебна дума се крие чувство, което има редица предимства. За да се възползваме от предимствата на благодарността е нужно не само да я изразяваме, но и да почувстваме смисъла ѝ.

Първото предимство на благодарността е, че поддържа надеждата ни. Благодарността е игра на контрасти. Обстоятелствата в живота ни изглеждат по един начин, после се случва нещо и те се подобряват. Щом забележим дистанцията между двете, ни сполетява чувство на благодарност, което ни кара да сме настроени положително, оптимистично и постоянно да искаме повече, когато животът поставя препятствия по пътя ни.

Благодарността ни напомня, че имаме свободна  воля. Да, ние притежаваме силата да действаме и да влияем на промените в живота ни, защото чувството на благодарност включва да благодарим и за това, което другите са направили за нас. Знаете какво казват за неотворените подаръци. Ако не използвахме свободната си воля, за да действаме и да получаваме това, което другите правят за нас, не бихме извлекли полза.

Чувството на благодарност усъвършенства търпението ни. Много често поемаме по лекия път, склонни сме да търсим лесно решение на проблема или да се откажем, когато се сблъскаме с трудности. За щастие чувството на благодарност ни задържа в играта.

Благодарността разширява обхвата ни от ответни реакции, пренася ни в зона на изобилие – където сме по-находчиви, съзидателни, щедри, оптимистично настроени и сърдечни. Изследователите твърдят, че позитивните емоции като чувството на благодарност „разширяват човешкия репертоар от мисли и действия, увеличавайки диапазона от когнитивни дейности и модели на поведение, които ни хрумват. По-обхватното мислене на свой ред създава физическите, интелектуалните и социални ресурси на индивида.”

И не на последно място, ако погледнем през призмата на благодарността, ще открием, че независимо какво се е случило в миналото ни, бъдещето ни е по-изобилно от това, което искаме или си представяме. Чувството на благодарност притежава потенциала да увеличава всичко добро в живота ни. Истината е, че няма да получим повече, докато не започнем да благодарим за това, което имаме. А изразяването на благодарност ни ваксинира срещу страха, провала и недоволството, което понякога изпитваме, и ни проправя път към успеха, радостта и удовлетворението.

Из “Твоята най-силна година” на Майкъл Хаят.

“Кои са 10-те най-често допускани грешки при поставянето на цели” – съветите  на Майкъл Хаят

 

Следвай ни в
Facebookinstagram
Сподели в
Facebooktwitterpinterestmail