Прекарваме по-голямата част от деня си, работейки. Затова е важно да се чувстваме добре и удовлетворени не само на работното си място, но и извън него. Ако не харесваме това, което вършим, неудовлетвореността продължава да ни съпътства и през свободното ни време. Ето какво ни съветва Майкъл Хаят, предприемач, основател на Michael Hyatt & Company, компания за развитие на лидерски умения, както и автор на “Супер фокус” и “Твоята най-силна година“.

 

Три са основните елемента, които е нужно да вземете под внимание, оценявайки нивото на удовлетвореност от работата ви.

  • Страст. Започваме от тук. Какво ви вдъхновява? Какво ви подтиква да работите? Имало ли е момент в живота ви, когато сте работили по нещо и сте си мислели: „Не мога да повярвам, че ми плащат за да правя това?” Ако е така, знаете какво представлява страстта. Но ако не влагате сърце и душа, имате просто работа, която не е вашето призвание. Можете да вършите много неща, но сте най-мотивирани и удовлетворени, когато правите това, което обичате.
  • Вещина. Само страст, разбира се, не е достатъчна. Трябва да сте добри в това, което вършите. Истината е, че може много да обичате нещо, но ако нямате особено добри умения за него, никой няма да ви плаща, за да го правите, а и няма да изпитвате желаното удовлетворение.
  • Възнаграждение. За да се радвате на успешна кариера, хората трябва да са склонни да ви плащат за това, което вършите. Не е нужно да забогатявате, но вашият продукт или услуга трябва да се търсят на пазара. В противен случай няма да си осигурите обещаваща кариера.

Ако включите и трите елемента, имате реални перспективи за удовлетвореност от кариерата си.  Малко са нещата в живота, които наистина имат смисъл. Аз си ги представям като три припокриващи се окръжности. Истинският успех е в точката на пресичането им.

Бъдете внимателни, ако един от елементите ви липсва:

  • Ако вършите работата си със страст и вещина, но не получавате възнаграждение, имате хоби. Предполагам и вие познавате музиканти, които обичат да свирят на избрания от тях инструмент, но не могат да си платят сметките.
  • Ако работите със страст и получавате възнаграждение, но нямате нужните умения, ще претърпите неуспех. Ако не възнамерявате да вложите усилия и да се усъвършенствате в областта, в която работите, в крайна сметка няма да постигнете нищо. Постоянно ще правите опити да си намерите работа или ще сте сред първите освободени при съкращение на персонала.
  • Ако работите с вещина и получавате възнаграждение, без да влагате страст, ще умрете от скука. Видимо всичко ще ви е наред, но в душата ви ще липсва онова късче, което ви е нужно, за да изпитате удовлетвореност от работата си.

Може, разбира се, да се справяте известно време само с два от трите описани елемента. В някои случаи ни е нужен известен период, за да овладеем необходимите ни умения. В други – влагаме всичките си усилия, с надеждата, че ще получим подобаващото възнаграждение. Ала това не може да продължи вечно. Ако искате да успеете и да достигнете до най-високото ниво, в края на краищата ще ви се наложи да включите и трите елемента.

“Само няколко са нещата в живота ни, които имат повече смисъл от подходящата работа, подхранвана от страст и вещина.”

 

Източник и снимка на автора: Блог на Майкъл Хаят

Превод и оформление на текста: Мария Стоева