Познавате Денис Лихейн: той е всепризнат майстор на психологическия трилър, автор на бестселъри, част от които са превърнати във филмови адаптации.

След първия му роман „A Drink before the War“, издаден през 1994 г.  и получил наградата „Шамус“ за най-добър първи детективски роман, следват още дванайсет.

„Откакто те срещнах” е 13-ят поред роман на Лихейн, в който верните му читатели забелязват необичайна промяна. По повод реакциите им самият Лихейн споделя:

“Забавно е, че читателите забелязват в последната ми книга някаква радикална промяна. Това е просто един съвременен трилър, чието действие се развива в Бостън, засяга психологически проблеми, както и такива, свързани с прекъснатите връзки и търсенето на идентичност. Не смятам, че в книгата ми наистина има промяна, с изключение на факта, че е написана от гледна точка на жена.” 

Обичаме да научаваме нови неща за авторите ни и да надничаме в кухнята. А вие? Предлагаме ви 5 интересни факта за “Откакто те срещнах.”

1. Две книги в една

Мнозина смятат, че Лихейн е написал две книги, които е събрал заедно в един роман – фаталния поред. “Откакто те срещнах” започва като психологическа мистерия, която постепенно се разгръща в напрегната история за убийство и измама.

„Първите 100 страници са леко подвеждащи, защото си мислите, че става дума за жена, която през целия си живот води психологическа битка с майка си, продължила и след смъртта й. Героинята решава да търси биологичния си баща, тъй като приживе майка й ревностно крие информацията за него. След това сюжетът се разклонява. Има и друга история, която сякаш е  допълваща и остава на заден план, но в крайна сметка се оказва, че е основната история на романа.”

2. Гледната точка

„Откакто те срещнах” е първият роман на Денис Лихейн, написан от гледна точка на жена. Това е Рейчъл – бивша журналистка, напуснала професията си след скандален провал в ефир и заживяла като отшелник.

„Най-трудното от всичко бе да се уверя, че не виждам героинята си през очите на мъж. Някои от първите читателки на романа ми казаха: „Не, не, една жена ни би мислила по този начин” … Е, аз все пък не съм жена и едва ли съм се справил идеално, но мисля, че доста се доближавам.”

3. Мястото на действието

За разлика от предходните романи, в „Откакто те срещнах” Лихейн мести действието в друг бостънски квартал – Бак Бей.

„С всяка моя книга пиша любовно писмо на различна част от града. В пет от книгите ми се обясних в любов на бостънския квартал Дорчестър, сега разкривам чувствата си към Бак Бей… Преди да напусна Бостън, прекарвах много време в Бак Бей и на площад Кенмор. Имах апартамент на площад Кенмор, в който живях дълги години. Като човек, който никога не е предполагал, че ще напусне Бостън и непрестанно се изненадва, че вече не живее там, смятам, че това е причината в романа да се усеща леко носталгична нотка.”

4. Заглавието

Заглавието на романа е базирано на хита на Лени Уелч от 1965 г. “Since I Fell for You,”, която по-късно вдъхновява Нина Симон, Барара Стрейзънд и Том Уейтс за техните успешни кавър версии.

„Когато обмислях заглавието ми хрумна, че: 1) това трябва да е моят малък жест на уважение към Хичкок, 2) трябва да е свързано с тайните на брачния съюз, 3) Коя е най-тъжната песен, която харесвам? “Since I Fell for You ”наистина е сърцераздирателна песен.”

5. Книгата и филмът

Като повечето успели автори на криминални романи, Лихейн също пише сценарии. Едва ли ще ви изненада последният факт, че той пише романа и сценария едновременно, а правата на „Откакто те срещнах” са продадени на DreamWorks.

„Влюбен съм в романите и в телевизията. С писането на сценарии си плащам сметките – харесвам киното, не ме разбирайте погрешно – но когато си сценарист, донякъде абдикираш от правото на собственост. Ти си просто един от 140-250 души, които работят по филма, и не си по-важен от който и да е от тях. Могат да пренапишат думите ти, могат да направят със сценария ти всичко, което пожелаят. В телевизията имаш много повече контрол. Там ми засвидетелстват уважението си на различно ниво, мисля, че е заради биографията ми.  А когато пишеш роман, си Бог. Затова ми харесва. Щастлив  съм, докато пиша.”

Прочетете откъс от книгата в блога ни.

Ето кои са 10-те правила за писане на Денис Лихейн.