От книгите ни: 7 правила, които да спазваме при спор с децата си

Защо децата ни ядосват повече от всеки и ние, родителите, често се отнасяме към тях, както към никой друг? Някога опитвали ли сте да кажете на възрастен човек, че наистина трябва да си легне или че дрехите му не си подхождат? Ние не обичаме да ни казват какво да правим и няма нищо чудно, че и на децата не им харесва. Ето част от тактиките, които родителите обикновено използват при спор с децата си:

Заплахи: „Напиши си домашното, или тази седмица ще останеш без джобни.”

Награди: „Напиши си домашното и тази седмица ще получиш повече джобни.”

Логика: „Ако си напишеш домашното, ще получиш по-високи оценки на изпитите.”

Сила: „Напиши си домашното, защото аз така казвам.”

Вина: „Направихме толкова много за теб, така че поне можеш да си напишеш домашното.”

Случва ли ви се да използвате поне една от изброените тактики? Всъщност, в тях няма нищо нередно, но трябва да се подхожда внимателно. Нека ги разгледаме.

Заплахи

Заплахите са основното оръжие в арсенала на родителите, защото чрез тях лесно могат да контролират достъпа на децата до желаните неща. Как да не злоупотребяваме със заплахите?

• Не отправяйте заплахи, които не възнамерявате да изпълните. Детето ви скоро ще разбере, че не ги изпълнявате, а дори и че нямате намерение.
• Започнете с по-незначителни заплахи, преди да пристъпите към по-сериозни, например: „Ще помисля да ти намаля джобните…”
• В много случай е по-добре да отправите заплахата под формата на избор. Едно от предимствата е, че така децата се научават, че постъпките им имат последствия.
• И бъдете адекватни. Не отправяйте заплахи, които далеч надхвърлят стореното зло. Повечето деца имат силно развито чувство за справедливост.

Награди

Предлагането на награда може би е любимата тактика на родителите, защото винаги ви се струва, че е по-добре да дадете награда, вместо да наложите наказание. Даването на награда е от полза и защото затвърждава поуката, че постъпките имат последствия. Как да постъпваме с наградите?

• Запазете наградите за справяне в необичайни ситуации. Трябва да има неща, които децата да вършат съвсем естествено.
• Дайте наградата възможно най-скоро. След седмица тя едва ли ще бъде толкова ефективна, колкото ако детето я получи веднага след изпълнението на задачата.
• Постарайте се наградата да е адекватна. Не прибягвайте до големи награди, за да накарате детето да направи нещо просто.

Логика

Когато е възможно използвайте логика и солидни аргументи пред детето си, ако не за друго, то защото ще бъде по-евтино и по-малко уморително, отколкото ако използвате награди или заплахи. И което е по-важно, употребата на логика ще научи детето ви да взема решения и да мисли самостоятелно.

• Използвайте аргументи, които съответстват на начина, по който детето ви възприема света. Ако кажете на седемгодишно дете да си напише домашното, за да си осигури място в добър университет, това едва ли ще има ефект.
• Не очаквайте аргументите, които са убедителни за вас, да бъдат такива и за детето ви.
• Разберете какво мотивира детето ви да вземе решение. Опитайте се да въздействате върху този начин на мислене, за да постигнете онова, което желаете.

Сила

Това е рядко ефективен начин да спечелите спор. Колкото по-голямо е детето, толкова по-малко вероятно е да даде резултат. Децата се отчуждават и се учат, че ако си по-силен, можеш и трябва да наложиш волята си над по-слабия. Въпреки всичко има случай, в които нямате друг избор. Например ако детето трябва да отиде на преглед в болница и отказва да тръгне, може би няма да имате време за нищо друг, освен да го вземете и да го тикнете в колата. Но след като го направите е добре е да го обсъдите и да му обясните защо се е наложило да го вземете.

Вина

Всички родители правят големи жертви за децата си, а някои деца изглеждат много неблагодарни. Но вменяването на вина не е продуктивно. Имате право да напомняте на децата си колко по-облагодетелствани са от другите, но едва ли е добра идея да им напомняте всичко, което сте направили за тях. Това може да породи негодувание и пренебрегва непосредствения проблем. Ако едно дете прави това, което му казвате, само от чувство за вина, това няма да бъде основа за благоприятна връзка.

Кои са 7-те правила при спора с деца, които ни предлага авторът на “Как да спорим категорично, убедително, позитивно” Джонатан Херинг?

1. Не прибягвайте до телесни наказания. Повечето експерти в тази област смятат, че телесното наказание е неефективно и вредно.

2. Запазете спокойствие. Понякога може да се окаже по-ефективно да крещите на детето си, за да постигнете някоя краткосрочна цел и, разбира се, всички родители крещят понякога, но го сведете до минимум. Ако детето ви вбесява, дайте си малко време. Или помолете партньора ви да се справи с него. Учудващо е колко често въвеждането на нов човек в ситуацията може да доведе до бързо разрешаване на проблема.

3. Хвалете детето си. Дори когато го поправяте наблегнете на хубавите неща, които прави, и го поощрете да се справи по-добре с нещата, за които спорите. Научете да разпознавате поведението, с което се търси внимание.Може да се окаже много по-ефективно просто да прекъснете спора и да го прегърнете.

4. Отнасяйте се към детето си с уважение. Може да се окаже важно да изслушате внимателно основанията му да не изпълнява желаното от вас и да решите, че все пак детето е право. Не забравяйте, че не е задължително нещата, които са важни за децата, да са важни и за родителите. Не очаквайте от тях да бъдат малки възрастни, а добри деца. Когато се отнасяте към него с уважение, е по-вероятно и то да се отнася с вас (и с останалите) по същия начин.

5. Прекарвайте време с детето си. Можете да опознаете добре детето си само ако прекарвате време с него. Тогава ще знаете какво предизвиква споровете и в какви доводи ще се вслуша, когато възникне спор.

6. Последователността е важна. Ако имате правила, спазвайте ги. Ако има награди или наказания, които следват от поведението, използвайте ги.

7. Внимавайте с изразите, които използвате.Възрастните са свикнали с употребата на неприятни изрази и обикновено успяват да ги игнорират или да ги поставят в контекст. За децата това е много по-трудно. Така че бъдете много внимателни с личните нападки срещу детето. Концентрирайте се върху забележки за тяхното поведение, а не за самите тях.
Децата са невероятни! Говорете с детето си колкото се може повече. Какво го мотивира? Какво харесва? Обсъждайте с тях защо нещата се объркват.Помагайте им да разберат последствията, произтичащи от решенията. Направете всичко възможно да решавате проблемите заедно с детето си, вместо да му нареждате какво да прави. И винаги ги обичайте. Много.

 Вижте в публикацията ни и кои са 10-те златни правила на спора.

Откъс от книгата, прочетете тук.

Следвай ни в
Facebooklinkedininstagram
Сподели в
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail