Дори да сте гледали филма, прочетете и книгата!

Ако една история е добра, няма никакво значение как тя ще стигне до хората, успехът ѝ би бил гарантиран. Дали ще бъде прочетен в книга, видян на голям или малък екран, завладяващият сюжет винаги ще стигне до своята публика. Факт е, че в забързаното ни ежедневие често избираме по-краткия път и вместо да прекараме няколко часа в тишина и прелистване на книга, купуваме голяма купа с пуканки, някоя напитка от черния списък на д-р Емилова и завършваме работния ден в киното.

И двата варианта за оползотворяване на свободното време имат своите предимства, но в тази статия искаме да ви провокираме да се докоснете до книжния носител, първоизточник на филмите, които може би вече сте гледали. Макар в същината си съдържанието на филма и книгата да са едни и същи, четенето е изживяване, което е в състояние да докосне дълбоко неподозирани кътчета на вашата душа. Защото магията на думите е необяснима, но с безспорна мощ.

„Играч първи, приготви се“ – Ърнест Клайн

Няма как книга, която е спечелила Стивън Спилбърг като фен, да не е зашеметяваща! Легендарният режисьор се зае с екранизацията на фантастичния роман и тази година станахме свидетели на един изключителен филм.

Книгата е сериозна по обем и също като филма има широк кръг от почитатели у нас. Споделените мнения за нея се трупаха в продължение на месеци и решихме, че ще синтезираме накратко някои от най-любопитните отзиви – резултата може да видите тук.

Действието в „Играч първи, приготви се“ се развива през 2045 г., в свят, опустошен от климатични промени, пренаселеност и мизерия. За да се спасят поне за малко от суровата реалност, хората намират убежище в онлайн виртуален свят, наречен ОАЗИС. В центъра на историята е Уейд Уотс (представен на големия екран от Тай Шеридън), тийнейджър, отдаден изцяло на разгадаването на Играта на Анорак – създадена от архитекта на ОАЗИС Джеймс Холидей (Марк Райлънс) и обявена след смъртта му. Победителят в Играта на Анорак не само ще наследи баснословното богатство на Холидей, но ще получи и контрола над ОАЗИС.

„Момичето от Дания“ – Дейвид Еберсхоф

Много от вас вероятно са гледали филмовата адаптация на „Момичето от Дания“, режисирана от Том Хупър и с участието на Еди Редмейн и Алисия Викандер, която спечели Оскар за Най-добра поддържаща женска роля. Филмът бе номиниран в категориите Най-добра мъжка роля, Дизайн на костюми и Най-добри декори.

Но книгата е не по-малко добра, неслучайно е избрана от New York Times за „Забележителна книга на годината“. Вдъхновена е от истинска история и преплита действителни събития с художествена измислица. Романът разказва забележителната история на Лили Елбе, родена като Айнар Вегенер − първият мъж, подложил се на операция за смяна на пола, и жена, разкъсвана между семейството и собствените си амбиции и желания.

Това, което може да ви убегне във филма е задълбочения портрет на душевните вътрени борби на един човек, търсещ себе си и принуден да плаща висока цена за своя избор. Със сигурност си струва да прочетете книгата, защото тя може да ви даде друга гледна точка за света, който си мислите, че познавате.

„Те живеят в нощта“ от Дейвид Лихейн

Книгата е толкова добра, че екипът на „Аз чета“ я включи в препоръките си по време на тематичната седмица, посветена на трилърите и криминалната литература.

„Те живеят в нощта“ бе адаптирана за големия екран в началото на 2017 г. Определяна като достойна конкуренция на „Кръстникът“, поредицата на Денис Лихейн за Джо Кохлин е задължително четиво за всички почитатели на книгите за гангстери.

Действието се развива в Бостън през 1926 г. – епохата на Голямата депресия и Сухия режим, когато контрабандата на алкохол и организираната престъпност в САЩ процъфтяват. Алкохолът се лее, куршумите свистят, а един мъж се заема да остави отпечатък върху света. Книгата няма да остави въображението на спокойствие до последната страница. А накрая вероятно ще имате своя отговор на въпроса „Възможно ли е един истински гангстер да бъде и добър човек?“.

Побързайте да прочетете книгата скоро, защото предстои ново заглавие на успешния автор!

„Гънка във времето“ – Маделин Ленгъл

За това произведение няма две мнения – безпогрешен избор е да заложите както на книгата, така и на филма, защото и двете ще ви оставят без дъх.

Истински фурор предизвиква книгата „Гънка във времето“ с излизането си през 1962 г. Тя е подходяща за подрастващи и възрастни, любителите на приключенията, фентъзито и научната фантастика и поставя важни философски въпроси.

Филмовата адаптация на Disney пък събира истинска плеяда от звездни актьори – Рийз Уидърспуун, Крис Пайн, Зак Галифианакис, Опра Уинфри, Майкъл Пеня и Сторм Рийд.

„Пътят на Вълка“ и „Залавянето на Вълка от Уолстрийт“ от Джордан Белфърт

Тези книги заслужават своето място в домашната ви библиотека, така че да посягате периодично към тях, а ако сте фенове на доказалия се филмов тандем Скорсезе-Ди Каприо, бихте гледали повторно и филма.

Книгите на Джордан Белфърт са наръчници за продажби, но и истински учебници за това как да общуваме така, че да постигнем целите си. Може да ви се струва невероятно, но е факт, че посетителите на лекциите и обученията на Белфърт често плащат по 2000 долара само за да го видят и да попият от харизмата му. Не мислите ли, че този човек умее да продава? Ако сте достатъчно проницателни, ще откриете ключа към изключителните умения на автора в книгите му. А дори да ги четете от чисто любопитство, пак няма да съжалявате!

А кои са вашите любими книги, които сте открили след като сте изгледали филмова адаптация по тях?