Епично съперничество и по страниците на новата книга на Locus „Роналдо срещу Меси. Надпреварата за най-велик футболист“

Епично съперничество и по страниците на новата книга на Locus „Роналдо срещу Меси. Надпреварата за най-велик футболист“

Броите ли часовете до финалния мач от Световното първенство по царя на всички спортове – футбола? Ние, от издателство Locus, сме не просто фенове на играта, а и се възхищаваме на тези, които създават история в нея. Макар че в неделя да няма да имаме възможността да им се насладим, Кристиано Роналдо и Лео Меси са главните герои в новия ни издателски проект – „Роналдо срещу Меси. Надпреварата за най-велик футболист“ (Cristiano and Leo: The Race to Become the Greatest Football Player of All Time) от Джими Бърнс. Преводът е поверен на Деница Райкова, а за да има елемент на изненада (както се случва често и във футбола), засега няма да ви покажем корицата на българското издание. Тук можете да прочетете откъс от книгата, който вярваме ще пробуди любопитството ви. Очаквайте съвсем скоро новини на сайта и фейсбук страницата ни!

…На 23 април 2008 г. двайсет и три годишният футболист от Мадейра влиза в директен сблъсък с двайсетгодишния аржентинец за пръв път по време на първия мач от полуфинала на Шампионската лига на „Ноу Камп”.

Това е петият турнирен сблъсък между двата клуба в съвременната футболна история, с очакването да се превърне в класика, толкова паметен и изпълнен с драматизъм, колкото първият им мач през март 1984 г., когато „Юнайтед” на Рон Аткинсън с капитан Брайън Робсън се изправя пред отбор на „Барса”, трениран от носителя на Световната купа от 1978 г. Сезар Меноти и с младия Диего Марадона в знаменитите си редици.

В най-новия сблъсък „Юнайтед” и „Барса” извеждат на терена Роналдо и Меси – двама от най-вълнуващите играчи, появявали се в едно поколение, и съперници за първата си Златна топка като футболисти на годината, след като се класират на второ и трето място в гласуването през 2007 г. Всеки от тях вече се е отличил като важно попълнение в историята на клуба си, както като полузащитници, така и като голмайстори. Роналдо вече е смятан от много от сънародниците си за най-добрия португалски фотбулист от Еузебио насам, докато в Барселона Меси е възприеман като „новия Марадона”, който най-сетне ще оправдае големите очаквания, и е наречен „Месия” от пресата.

В миговете непосредствено преди мача всеки от играчите буди уважение, ако не и страх у противника поради скоростта, издръжливостта, предвидливостта и умението да владее и да подава топката, което са показали в последните сезони. Ако има разлика, тя е в контекста: „Барса” подхожда към мача с нагласата за поражение, след като е имала два сезона без купа, докато „Манчестър Юнайтед” са на гребена на вълната, на път към втората си последователна титла в Премиършип, и се надяват да спечелят Шампионската лига девет години след като за последно са спечелили европейската корона.

Но фокусът на милиони испано- и англо-говорящи фенове онази вечер е върху Роналдо и Меси. Макар че съперничеството придобива най-епичните си пропоции едва  когато и двамата футболисти заиграват в Ла Лига, перспективата да гледат как двамата най-вълнуващи играчи от своето поколение влизат в сблъсък е изключително вълнуваща.

От момента, в който излизат на терена на „Ноу Камп” в средата на редиците на тимовете си, телевизионните камери бързо се съсредоточават върху двамата съперници. Контрастът в телосложението им е поразителен – Меси, дребен и разчорлен, с дълга до раменете коса, увенчана с донякъде старомодна лента, все още изглежда така, сякаш е попаднал на терена случайно от импровизиран мач на детския отбор в родния си Росарио и без да се интересува от нищо друго, освен да излезе и да се залови енергично с играта. В другата редица Роналдо, висок, строен и с бронзов тен, спортна знаменитост от глава до пети, явно се наслаждава на вниманието на камерите и светлината на прожекторите на стадиона. Пред тях едната страна на стадиона изглежда като плътна мозайка от сините и виненочервени цветове на „Барса”…

Роналдо срещу Меси. Надпреварата за най-велик футболист