HBO посвети пет документални епизода на Серина Уилямс

Супер звездата на тениса Серина Уилямс заблестя на малкия екран благодарение на HBO, съобщава The Hollywood Reporter. Телевизията пусна рекламен документален филм в пет части, озаглавен Being Serena (прев. „Да бъдеш Серина“). Най-впечатляващото в проекта е, че Серина нито го е режисирала, нито продуцирала (официални продуценти са HBO Sports и IMG Original Content). Разбира се, това далеч не означава, че нейната дума не е била финална в избора на съдържание.

Първите два епизода започват с участието на голямата тенисистка на Откритото първенство на Австралия през 2017 г. – времето, когато Серина и бъдещият ѝ тогава съпруг Алексис Оханян научиха, че чакат първото си дете. Турнирът беше спечелен от нея и стана 23-та ѝ титла от Големия шлем. Сестра ѝ Винъс, която загуби на финала, коментира с чувство за хумор, че победата не е била честна, защото са играли двама срещу един.

Следващите рекламни епизоди се фокусират върху бременността на Серина, раждането и завръщането ѝ на корта – процес, който се очаква да продължи с Откритото първенство на Франция в края на месеца.

Образът, който поредицата умело изгражда, е на упорита и решителна личност, почти патологично свързала всичко в ежедневието си с тениса. Показана е и несигурната ѝ страна – дали ще бъде толкова добра в ролята си на майка, колкото е в тениса. Първият епизод е озаглавен „Страх“, а вторият – „Сила“.

Раждането на дъщерята на Уилямс със „секцио“ също е запечатано от камерата. Кадрите са мъчителни и емоционални – каквито са и появилите се усложнения след раждането. Зрителите са допуснати до тези лични сцени, както и до първата тренировка след излизането ѝ от болница, където Серина е бавна и несравнимо по-слаба от обичайната си форма. Въпреки това тя успя да набере скорост изумително бързо и резултатите ѝ от тази година са повече от обещаващи.

Връзката ѝ със съоснователя на Reddit Оханян е показана в рекламата като лежерна и съвсем нормална, дори с доза съревнование между двамата. В една от рекламните сцени двамата декорират стаята на малката си дъщеря и търсят място за трофея от австралийското първенство през 2017 г. Оханян е мил, подкрепящ и любящ съпруг.

Кинематографът Питър Франчела е създал кадри, които предизвикват умиление и възхищение у зрителите – от бременната Серина, до великолепния ѝ уютен дом във Флорида. Тенисистката има ореол от светлина над главата си почти през цялото време, което я кара да прилича на ангел от класическа картина.

Посланието на филмите е недвусмислено – независимо през какво минава Серина, тя е тръгнала от далеч по-лоши условия и благодарение на волята си е постигнала това, което има.

Още за най-важните моменти в кариерата на Серина Уилямс може да научите и от биографичната книга в съавторство с журналиста Даниел Пейснър „Пътят към победата“, която Locus издаде през 2016 г.

Пътят към победата