В Гринуич моравите и жените са съвършено поддържани, а коктейлите – свръхсилни. Из „Когато животът те хване натясно“ от Лорън Уайзбъргър

В Гринуич моравите и жените са съвършено поддържани, а коктейлите – свръхсилни. Из „Когато животът те хване натясно“ от Лорън Уайзбъргър

Героите от бестселъра „Дяволът носи Прада“ се завръщат в нова вълнуваща книга – „Когато животът те хване натясно“. С остроумието, превърнало се в нейна запазена марка, авторката Лорън Уайзбъргър ни предлага бляскав поглед отвътре към един секси, елегантен свят и доказва, че стил и есенция, взети заедно, са формулата за успех.

Емили Чарлтън е напуснала Миранда Пристли и работи в Холивуд като имидж консултант на звездите, но в последно време е изгубила няколко клиенти. Как ли ще се стече животът ѝ и дали Миранда няма да се появи отново на сцената?

Прочетете откъс от Когато животът те хване натясно“ и не пропускайте да разберете какво се случва с познатите ви герои.

…- Чувствам се, сякаш току-що се озовахме в епизод на Отчаяни съпруги – изсъска Емили. – Само че без всичките крясъци. И с много по-добър вкус.

Преди Мириам да успее да отговори, майката, с която работеха заедно, Ашли, дотича при тях, като абсолютно олицетворение на закачливостта: закачлива руса късо подстригана коса, закачливо щръкнали цици, закачлива усмивка. Избелени зъби. Красива по начина, по който е красива тийнейджърката от съседната къща и стилна точно колкото да не изглежда като заплаха за останалите жени, в къса рокля, с боти до глезените и изрязано късо кожено яке. Диамантите й бяха великолепни, без да бият на очи, тенът й беше идеален, а парфюмът й се долавяше, но миризмата му не се натрапваше. Изглеждаше толкова щастлива.

– Мириам! Толкова се радвам, че успя да дойдеш! – После, обръщайки се към Емили, но без ни най-малък жест на неодобрение, каза: – Привет. Аз съм Ашли. Май не сме се срещали.

Мириам понечи да обясни защо бе довела без покана приятелката си, но Емили пусна в ход собствената си широка усмивка:

– Ашли! Мириам ми е разказвала толкова много за теб. Каза, че й помагаш да се ориентира с… всичко. Аз съм Емили Чарлтън. Дойдох на гости от Ел Ей и Мириам ме съжали, задето иначе трябваше да седя сама у дома, и ме покани да я придружа. Надявам се, че нямаш нищо против.

Ашли изглеждаше като ударена от гръм.

– Чакай малко. Ти си Емили Чарлтън? Онази Емили Чарлтън ли?

Мириам се опита да сдържи смеха си, докато гледаше как изражението на Емили се преобразява от престорено щастие в искрена радост.

– Познаваме ли се? – попита тя с престорена скромност.

– Не, не! Искам да кажа, разбира се, че ти не ме познаваш – каза Ашли; Мириам за пръв път я виждаше да изглежда смутена. – Обаче много си падам по модата – не че би предположила, като гледаш това старо нещо, – и, ами, постоянно следя кариерата ти още от времето ти в Рънуей. Мисля, че е просто невероятно какво направи за Ким Кели. На нищо не приличаше, преди да те срещне!

Мириам забеляза как челюстта на Емили се стяга при споменаването на Ким Кели. Ситуацията много лесно можеше да вземе лош обрат. Бързо, преди Емили да успее да каже нещо отвратително, Мириам я сграбчи под ръка:

– Ашли, веднага се връщаме. Искам да я представя на почетната гостенка. – Задърпа Емили към другия край на стаята и я стрелна с предупредителен поглед. – Дръж се прилично – каза с нисък глас.

– Да, мамо – каза Емили. – Но не можеш вечно да ме държиш далече от обожаващите ме фенове.

Прекъсна ги звънтенето на метален прибор по кристал.

– Дами! Настъпи онзи момент! – провикна се Ашли, ухилена до уши.

Всички вдигнаха чаши и се чукнаха. Мириам чу една жена зад нея да казва тихо на друга:

– Тя центрофугира сперма за третото и когато не се получи, забременя ин витро с това. Защо всички се преструваме, че това е бог знае каква изненада?

– Да оставим Кристина да си отвори подаръците – обяви Ашли. – Крис, с кой би искала да започнеш?

Всички се обърнаха към масата с подаръците, които бяха изненадващо оскъдни. Мириам преброи точно три, за един от които знаеше, че е нейният.

Кристина откъсна картичката от първата кутия, опакована с прелестна хартия с флорални шарки и привързана с букетче истински свежи божури. Прочете картичката и, след като обяви, че е от свекърва й, отвори пакета и оттам се показаха дрънкалка от чисто сребро, бебешка лъжичка и чашка.

– А отгоре е гравирано името на Роуз – съобщи слаба жена в костюм с пола на „Шанел” от мястото си.

Кристина й прати въздушна целувка, а после отвори втория подарък.

– О, Марта, не трябваше! – изписка тя и вдигна натруфен комплект от хавлия с качулка и кесия за баня, поръбени с боцкаща на вид розова дантела. Даде знак на униформената камериерка, която беше посрещнала гостите на входната врата, да влезе в стаята и жената свенливо се приближи. – Прелестно е. Много ти благодаря! – Икономката се приведе за неловка прегръдка, а после забързано се отдалечи. Кристина подаде комплекта на Ашли. Нямаше монограм. Не беше изтъкан от египетски памук. Не идваше от френски бутик. Дори Мириам знаеше, че шансовете кърпата или кесията за баня някога да се допрат дори до сантиметър от кожата на бебето бяха нулеви.

– Хайде, давай – изчурулика Ашли, подавайки последната опакована кутия: тази от Мириам.

Кристина бързо я разопакова и разкри съдържанието й пред публиката. Две розови бебешки трика с къс ръкав и цип – Мириам бе предпочитала ципове вместо телени копчета за собствените си бебета, – бебешка шапчица в тон с тях и чифт обточени с кожа розови обувчици.

– О, каква прелест. Обожавам го! Мириам, благодаря ти – това е толкова сладко.

Кристина, изглежда, харесваше и се възхищаваше на комплекта и Мириам почувства как я заля облекчение, че е направила добър избор. Но къде бяха подаръците на всички останали? Защо имаше само от Мириам свекървата и камериерката?

Над стаята се спусна тишина. Кристина изглеждаше възбудена, изпълнена с очакване.

– Добре, дами! Моментът, който всички очаквате. Време е за общия подарък! – провикна се Ашли, сякаш беше водачката на мажоретките по време на футболен мач.

Едва тогава Мириам забеляза гигантско розово покривало, метнато върху някакъв голям предмет в ъгъла. Бебешка люлка – предположи тя. Навярно едно от онези нови високотехнологични приспособления, които можеш да контролираш с телефона си чрез специално приложение и да го свържеш със Спотифай. Кой можеше да каже в последно време? Доколкото й беше известно, като нищо можеше да е в комплект с камера или дифузер за ароматерапия.

– И така, това е от останалите от нас – пропя Ашли. – Защото знаем, че остават само две седмици, докато бъдеш в състояние да тренираш отново, а с четири хлапета може да не е толкова лесно да стигнеш до студиото, така че… Та-дам! – И с драматичен жест, Ашли дръпна одеялото и разкри чисто ново колело за спининг „Пелотон”. Кацнали на една помощна масичка до него, събрани в огромна телена кошница, се мъдреха комплект резервни прикрепващи се педали, безжични слушалки, елегантни бели маратонки за спининг, бутилка за вода „ЙЕТИ” и толкова огромна купчина тренировъчни екипи „Лулулемън”, че изглеждаше, сякаш някой беше изкупил целия запас на магазина от екипи в трийсет и шести размер.

– О, Боже мой, това е точно на каквото се надявах! – изписка Кристина с явно удоволствие. – Благодаря ви! На всички до една! Всичките сте просто толкова невероятни!

Цялата стая заръкопляска, завика одобрително и се подреди да си получи благодарствената прегръдка.

– Къде е бебето? – изсъска Емили. Малко прекалено високо, помисли си Мириам. – Дори в Ел Ей – за който преди мислех, че е най-извратеното място на света – жените водят истински бебета на бебешките партита!…

Когато животът те хване натясно