Общуваме непрекъснато. Но не за всички общуването е нещо приятно. Вероятно и на вас ви се е случвало да попаднете в ситуация, когато увереността ви напуска и не знаете какво да кажете или да направите? Изпитвате леко притеснение, когато ви се налага да разговаряте с хора, които не познавате много добре? Или губите самообладание, когато се изправяте пред голяма аудитория?

Когато нещо не ни харесва и смятаме, че не сме достатъчно добри в него, най-често правим всичко възможно да го избегнем. Но ако за някои от вас това е просто незначително неудобство, за други е сковаващо ограничаване на способността им да се радват на живота и на възможностите да напреднат в кариерата си.


Препоръчваме ви да прочетете: 10-те златни правила на спора


Какво ви пречи да говорите уверено с всеки?
  1. Мисълта, че не сте достатъчно интересни и другите са по-добри от вас
  2. Липсата на увереност и самочувствие, която понякога се дължи на минало негативно преживяване
  3. Незнанието какво да правите или как да го направите; да поведете разговор, да говорите уверено, да задавате въпроси и т.н.
  4. Безпокойството или страхът за това, което си мислите, че ще се случи

Причините може да са най-различни. Независимо коя от тях отразява най-точно личния ви опит, първото нещо, което трябва да направите, е да признаете пред себе си какво точно ви пречи да говорите уверено с всеки във всяка ситуация. Вземете лист и химикалка и го напишете. Вероятно ще установите, че имате много по-малко поводи за тревога, отколкото сте си мислели. По думите на Нелсън Мандела:


 „Нашият най-голям страх не е в това, че сме неспособни. Нашият най-голям страх е, че сме неизмеримо силни. Кой съм аз, че да съм брилянтен, великолепен, талантлив, легендарен? Всъщност кой си ти, че да не си това?”


Всичко зависи от вас

Известно е, че всички имаме набор от убеждения, които са като филтър за нашите преживявания и влияят върху мислите и поведението ни. Проблемът е, че убежденията ни са дълбоко вкоренени и остават изключително последователни във времето. Това се дължи на факта, че ние постоянно, но несъзнателно, търсим доказателства за тяхната истинност. По тази причина обръщаме внимание на информацията, която ги подкрепя, и пренебрегваме тази, която ги опровергава. А последствията от поведението ни усилват убежденията ни, доказвайки правотата ни.

Ако искате да станете добър комуникатор, трябва да разбирате как обработвате информацията и организирате мислите си, а оттам и вътрешните си преживявания. Така ще имате избора да ги промените, ако желаете.
Сигурно познавате хора, които са твърдо решени, че не ги бива в нещо. Те винаги казват: „Аз просто съм такъв. Никога не съм умеел да общувам.” И са убедени, че винаги ще е така.

Независимо дали вярвате в нещо позитивно или негативно, ще се окажете прави.

Представете си, че отивате на събитие, където едва ли ще познавате много хора и от вас се очаква да общувате. Каква картина изплува в съзнанието ви? Какви мисли я съпровождат?

Вътрешната ви представа за събитието ще се формира на базата на сходни предишни преживявания. Ще се филтрира през убежденията ви за подобни събития и за самите вас по отношение на хората, които ще присъстват. Така мислите ви ще определят начина, по който ще преживеете събитието и ще повлияят на поведението ви.

Мисленето по определен начин води до определено поведение.

Да се върнем отново на събитието. Как бихте се държали, ако се тревожите и се притеснявате да присъствате? Колко по-различно бихте се държали, ако сте развълнувани и го очаквате с нетърпение?

Ако се притеснявате и се страхувате от събитието ще се държите по-различен начин от някой, който се вълнува от него. Уверените хора могат да управляват емоционалното си състояние така, че дори да се чувстват притеснени, това да не им личи. Откъде идва увереността им?


Препоръчваме ви да прочетете: Да четем ли книги за личностно и професионално развитие?


Попитайте всеки човек, който демонстрира, че е успял в дадена област, и той ще ви каже, че има и винаги е имал много ясна представа какво иска. Успелите хора действат аналогично и обикновено следват следните четири насоки:

• мислят за това, което искат, а не за това, което не искат
• мислено репетират, че вече го имат
• мислят за положителните и отрицателните последствия от придобиването му
• стараят се лично да предприемат действия, а не някой друг да поема отговорността за тях

Задавате ли си вече въпроса какво трябва да промените в себе си, за да бъдете по-уверени независимо от ситуацията? Дали отивате на среща, в офиса на клиент, или на парти, можете да започнете да прилагате незабавно следните пет съвета, за да си гарантирате възможно най-приятно прекарване.

     1. Мислете за резултата

Изяснете си как пораждате мислите, а оттам и чувствата, които изпитвате, и съсредоточете вниманието си върху резултата. Какво искате да получите от събитието? Да се забавлявате? Да създадете нови контакти? Да разговаряте с лектора на семинара?
Поставете си цел, към която да се стремите, и благодарение на нея ще се фокусирате върху самото събитие и другите хора, а не върху себе си или несигурността и безпокойството, които изпитвате. Можете да започнете да репетирате мислено. Представяйте си, че събитието протича добре, докато постигнете убедеността, че ще успеете да се справите успешно. Опитайте се да приемете, че единствено вие носите отговорност за случващото се с вас и във всеки един момент имате избор как да реагирате на събитията и на хората.

     2. Бъдете интересни

Да сме интересни не означава задължително да умеем да се забавляваме и да сме обградени с внимание. Не е най-важното и това какво ще кажем. Хората, които са възприемани като най-интересни, обикновено са тези, които се интересуват от другите, а не тези, които непрекъснато говорят за себе си.

„Проявата на интерес ви прави интересни!”

Интересувайте се от хората, от историите им, от живота им, от любимите им теми за разговор. Това ще ги накара да искат да прекарат време с вас. Проявата на интерес ще ви улесни много повече, отколкото мисълта, че трябва да разполагате с 1487 интересни неща за казване.

     3. Отправни точки

Отбележете си отправни точки, с които да започвате разговор. Ако има нещо, което хората обожават, то това са историите. Помислете кои части от живота ви можете да вмъкнете във всеки разговор – различни части ще бъдат интересни за различни хора. В зависимост от ситуацията, в която се намирате, решете коя е най-подходящата информация, която да даде начало на разговора. Винаги можете да завършите с: “А вие?”, с което елегантно да прехвърлите топката в полето на съеседника ви, като в същото време си гарантирате, че не говорите твърде много за себе си.

     4. Изслушвайте и задавайте въпроси, говорете ясно и открито

След като вече сте започнали разговора, го поддържайте. Първото правило е да се концентрирате върху събеседника си и върху това, което говори. Поощрявайте го визуално и вербално, не го прекъсвайте (колкото и да ви се иска), не бързайте да запълните някоя пауза, повтаряйте с въпросителна интонация някои от ключовите думи, които използва. Не мислете какво ще кажете след това. Ще получите хиляди идеи какъв въпрос да зададете или какво да кажете по-нататък, стига да слушате. Опитвайте се да поддържате темпото.

“Хората харесват себеподобни.”

Колкото по-навътре успеете да навлезете в техния свят, толкова повече ще са привлечени от вас.

     5. Използвайте силата на невербалните сигнали

Няма по-добър начин да спечелите някого от контакта с очи. Освен, че демонстрира увереност, контактът с очи показва, че слушаме. Не подценявайте и силата на искрената усмивка. Още при първата среща, докато се здрависвате, оставете усмивката ви да разцъфне. Заемайте “отворена” поза – леко раздалечени крака и отпуснати ръце. Така предразполагате околните.

И един допълнителен съвет:

“Бъдете достатъчно уверени, за да приложите всичко това на практика.”

По всяка вероятност не изпитвате затруднения да разговаряте с приятелите си. Припомняйте си, че никога не сте познавали хората, с които сега се чувствате спокойни. И гледайте на всяко събитие като на възможност да срещате хора, с които да станете приятели.

По материали от книгата “Как да спорим с всеки във всеки във всяка ситуация” на Тим Фиърън и Ема Сарджънт.

Ако публикацията ви е харесала, абонирайте се за бюлетина ни за още интересна и полезна информация от книгите ни.