Как прочетохте: „Играч първи, приготви се“

Как прочетохте:
„Играч първи, приготви се“

Днес е големият ден – филмовата адаптация на Стивън Спилбърг по романа на Ърнест Клайн „Играч първи, приготви се“ тръгва по кината у нас. Като издател на Клайн в България няма как да не сме нетърпеливи да видим как аудиторията ще приеме филма, особено като се има предвид, че авторът е и съсценарист на екранизацията.

Самият роман за Уейд Уотс, който става суперзвезда във виртуалния свят ОАЗИС (с което си навлича куп неприятности, разбира се) се хареса на мнозина от българските читатели и бе приет с възторзи и от книжните блогъри у нас. Вижте част от отзивите, които професионалните читатели публикуваха в блогосферата през последните години.

Христо Блажев за “Книголандия”:

Не бях давал скоро пълни 5 звезди на книга, но “Играч първи, приготви се” на Ърнест Клайн го заслужава – и то по изцяло лични причини. Защото я прочетох на един дъх, при все че не е хич малка, защото ме връщаше във времето с лекота, защото е книга за моето (и малко по-старото) поколение и за моята – сигурно и вашата – младост, защото навярно ще е непонятна за днешните млади; и точно това ми харесва. Това е книга за геймъри, но и изобщо за всички, които са били млади през 80-те и 90-те години на миналия век, които си спомнят аркадните игри, екшън филмите, бутафорните фантастични сериали, музиката… “Играч първи, приготви се” не е новелизация по популярна игра, а историята на едно момче от близкото бъдеще, което знае всичко за миналото – или поне за това конкретно минало. Моето минало. И на хората, с които го преживяхме заедно и с които днес борим първите признаци, че сме необратимо пораснали.


Данаил Найденов за “Popcorn Movies BG”:

Заради липсата си на увлечение по игрите не мога да се класифицирам като абсолютен гийк и понякога се дразня, че изпускам някои яки моменти във филмите, които можеше да бъдат още по-яки в очите ми, ако знаех за какво иде реч в компютърната версия. Книгата обаче се оказа много повече от четиво за геймъри и успях да я изчета за няколко пътувания с градския транспорт и любимия 413, независимо от сравнително приличния обем. Историята на Клайн така успя да ме завладее, че след поредното затваряне на моята спирка се чувствах така, сякаш не съм в реалността, а във виртуален свят.


Теми Панайотова за Writing is Fun:

Книгата е едно огромно приключение в търсене на яйцето, борбата с ИОИ – тези, които искат да притежават компанията изцяло – и са готови на всичко, дори и на убийства да я получат. Една книга изтъкваща, колко са готини игрите и това, че ги харесваш и прекарваш повече време online, отколкото в реалния свят, не те прави различен, аутсайдер или антисоциален. Просто те прави уникален, по един по-различен начин. Току виж, насред търсенето на яйцето попаднеш на първата си любов, свалиш зла организация и намериш истински приятели. Това е „Играч първи, приготви се“ – книга за всеки страстен геймър.


Людмил Колев-Luke за Fantasy Elf:

“Играч първи, приготви се” е едно ultimate нърд приключение, което те връща в миналото – безгрижните години на всяко дете на 80-те и 90-те години. Признавам, не съм имал досег до всички игри, музика и филми, които се споменават в книгата, главно поради това, че не съм живял на запад по онова време. Все пак носталгията в мен е отключена за дълго, благодарение на Ърнест Клайн и неговия шедьовър. Стилът му на писане, изказът, подборът на факти, героите… правят творбата му супер увлекателна, а аз искам още от същата порция.


Елена Т. за Crazy Me:

Най-любимото ми в този така добре изграден свят е че не знаеш какво да очакваш. Няма значение дали говорим за пътуване до една от планетите от Междузвезни войни или среща с Пакман. Нямаш никаква представа какво те очаква. Което смятам е един от факторите книгата да ми хареса толкова.
Историята на Уейд е интересна и макар, че в началото ще ви отнеме известно време докато влезете в ритъма на романа със сигурност накрая няма да съжалявате. Приключенията, които това момче преживява, загадките, които решава, хората, които среща – всички тези неща са описани по един толкова добър начин, че започвате да си ги представяте до най-малката подробност от само себе си.


Марио Йорданов, Още един блог за книги:

Този роман е не просто поклон към миналото, Ърнест Клайн искрено се забавлява като вплита в книгата си настолните игри (Dungeons & Dragons!), аркадните игри, конзоли като Атари и Нинтендо, първите компютърни игри, ММО феномени като Everquest и World of WarCraft и филми, и музика (Star Wars, Star Trek, Властелинът на пръстените, Матрицата…), мога да изброявам още и още… Романът е абсолютен “нърдгазъм” и невероятно забавно четиво за студените есенни дни.


Натали Димитрова за N❤Books:

Определено се възхищавам на образа на Уейд, на неговия интелект, находчивост и борбеност, но някак персонажът, към който се привързах, беше този на Аех. В него винаги имаше нещо по-зряло, но и по-спокойно. Той винаги се утвърждаваше като непреклонен боец, но никога не следваше сляпо целта, а помагаше на приятелите си. А и всяка сцена с него беше забавна, някак успяваше да премахне напрежението и да направи атмосферата една идея по-приятна.


Ирина Колдамова за LoveBigBooks:

“Играч първи, приготви се” е роман за геймърите, за тяхната страст и културата им, за реалността, в който живеят и която често е неразбираема за останалите. Всеки, който е посрещал изгрева сутрин защото не може да спре да играе, ще успее да се види в романа. Макар по правило геймърите да не четат много 🙂 Наистина много се забавлявах с този роман, епичен, маниашки и нърдовски, харесаха ми и героите, и действието, и страхотната виртуална реалност.

Завършваме с две съвсем нови видеоревюта:

Алекс за “Четат ли двама”


Темз и Антон за “С книги под завивките”


Играч първи, приготви се