Как прочетохте:  „Причините да останеш жив“ от Мат Хейг

Как прочетохте: „Причините да останеш жив“ от Мат Хейг

Една от най-търсените ни книги напоследък е „Причините да останеш жив“ от Мат Хейг. Дори сред морето от новоиздавани произведения, удивително е как читателите интуитивно се насочват към важните книги. А въпросната автобиографична история на британския журналист и писател Хейг е именно такава: в нея той разказва изключително увлекателно и откровено за клиничната депресия, с която е бил диагностициран още на 24 години. И съумява да постави на преден план една често пренебрегвана, дори стигматизирана тема.

В тази статия сме подбрали няколко откъса от публикувани читателски мнения. Трябва да споделим, че начинът, по който издаваните от нас книгите се възприемат от вас, читателите, определя дали ще работим с хъс, как ще се развиваме и с какво ново ще ви изненадваме. Затова, скъпи приятели, продължавайте да споделяте какво четете и как то ви променя!

Хриси от Hrisilandia:

Миналата седмица си казахме „Сбогом“ с две личности, на които аз се възхищавах. Антъни Бурдейн беше от хората, които те заразяват със страстта си към храната и света на кулинарията, а талантът на Кейт Спейд да създава толкова красиви и елегантни чанти винаги ме е респектирал (уточнявам, че чантите са друга моя мания). И двамата сами са избрали да сложат край на живота си. По същото време четях „Причините да останеш жив“ на Мат Хейг и се чудя, дали ако бяха прочели написаното от него, нямаше да намерят своята причина да не напускат този свят?

Диляна Денева от „Аз чета“:

Книгата би била изключително мотивираща за хора, които преживяват труден период, чувстват се сами в болката си и неизбежно нещастни. Имаме склонността да си мислим, че сме уникални в преживяванията си – никой не е бил толкова тъжен, колкото сме ние сега; когато сме щастливи пък, няма по-блажени от нас. Реалността обаче е, че край вас – може би по-близко отколкото предполагате – има някой, който ви разбира. Да знаем, че и друг се е сблъсквал с трудности и е намерил начин да се справи – дори е използвал премеждието си за трамплин към по-смислен и успешен живот, може да се окаже окриляващо.

Ася от Asya’s Adventures ORL:

Сюжетът на всяка книга, написана някога, може да се сведе до “някой търси нещо”. “Причините да останеш жив” е за вас, ако търсите:
 – потвърждение, че не сте ненормални, не сте сами в страданието си и нечий опит, който може би ще ви помогне да се справите със самите себе си;
 – представа какво е в ума на един човек, страдащ от депресия и тревожност; за поглед в ума на ваш близък, единственият начин си остава откровеният и лишен от критика разговор.

Майя Младенова в групата „Какво четеш“:

Като запален читател, а също и писател, авторът е написал много за ролята на думите, книгите и четенето в неговия път за излизане от депресията.Книгата може да е от полза както за тези, които страдат от депресия и техните близки, така и за учители, лекари, родители и всички, пред очите на които израстват деца. Описаното от автора може да заостри нашата наблюдателност към поведения, които изглеждат дребни и незначителни, но могат да насочат вниманието ни към страданието на другия.

Препоръчвам книгата на всички, които се интересуват от темата, мисля, че авторът има какво да им предложи.

А вие как прочетохте „Причините да останеш жив“ от Мат Хейг? Разкажете ни в коментарите!