Кинопреживяването “Играч първи, приготви се”: Как Спилбърг промени романа на Ърнест Клайн

Кинопреживяването “Играч първи, приготви се”: Как Спилбърг промени романа на Ърнест Клайн

След няколко дни филмът „Играч първи, приготви се”, базиран на едноименния роман от 2011 г., ще се появи по кината. Авторът Ърнест Клайн е съсценарист, което му позволява да допринесе значително за адаптирането на историята си за големия екран. „Доста е шантаво”, признава той на въпроса как се чувства спрямо ситуацията.

Действието в “Играч първи, приготви се” се развива през 2045 г., в свят опустошен от климатични промени, пренаселеност и мизерия. За да се спасят поне за малко от суровата реалност, хората намират убежище в онлайн виртуален свят, наречен ОАЗИС. В центъра на историята е Уейд Уотс (представен на големия екран от Тай Шеридън), тийнейджър, отдаден изцяло на разгадаването на Играта на Анорак – създадена от архитекта на ОАЗИС, Джеймс Холидей (Марк Райлънс) и обявена след смъртта му. Победителят в Играта на Анорак не само ще наследи баснословното богатство на Холидей, но ще получи и контрола над ОАЗИС.

С наближаването на премиерата на филма Клайн изглежда зашеметен в добрия смисъл:

„Гледах го преди няколко седмици. Не мисля, че някога съм гледал подобен филм, където толкова много актьори играят по две различни роли – една в собственото им тяло и друга в ОАЗИС, където управляват фотореалистично тяло чрез технология за улавяне на движенията.”

Централен аспект в сюжета е манията по попкултурата на 80-те години. В контекста на историята тя е продукт на подробните проучвания на героите с цел да открият насоки за разгадаването на Играта на Анорак. Предвид наситената с препратки история изглежда като най-логичния избор Стивън Спилбърг – човекът, който стои зад много от тези препратки – да поеме екранизацията на Играч първи, приготви се. Въпреки това, обяснява Клайн, Спилбърг подхожда внимателно с нея.

„Той ненавиждаше идеята да вмъква препратки към собствените си филми. Не че е твърде скромен, просто не е любител на похвата. (…) Обстоятелствата бяха особени, защото трябваше да го убеждаваме да включи тези препратки. Но в повечето случаи се съгласяваше, когато ставаше въпрос за филми, които е продуцирал, а не режисирал.”

Клайн казва, че Спилбърг е определил по повече от един начин посоката, в която да поеме филмът. Още в ранните етапи на създаването му сценарият включва сцена от книгата, където действието се развива в нощен клуб с нулева гравитация в ОАЗИС, която студиото изцяло е искало да изключи. „Това беше първото, което ме накараха да махна. Щеше да е твърде скъпо да се заснеме”, споделя авторът.

Щом Спилбърг поема проекта, първата му работа е да изчете сценария на Ърнест, а след него и романа, който изпълва с лепящи листчета, отбелязващи всички моменти, които иска да включи във филма – включително сцената в клуба, и внезапно разходите по заснемането й престават да бъдат проблем.

Dreamer Trailer

Save the OASIS, save the world. See #ReadyPlayerOne only in theaters March 29. Get advance tickets now: fandango.com/readyplayerone

Публикувахте от Ready Player One Movie в Четвъртък, 15 март 2018 г.

Спилбърг е вдъхновен от ентусиазма на Клайн да види книгата си на голям екран. „Отново и отново казвах на Стивън, че щеше да се получи съвсем различен роман, ако не бях израснал с неговите филми”, споделя авторът.

Въпреки многото работа Клайн споделя, че няма търпение да види реакциите на публиката, след като Играч първи, приготви се се появи на голям екран. „Страшно се вълнувам, нямам търпение светът да го види.”

Играч първи, приготви се