Книга на седмицата: „Как да мислим и постъпваме като котка” от Стефан Гарние

Книгата, която избрахме за фокус в блога ни тази седмица – „Как да мислим и постъпваме като котка“, е специална. Тя не е просто поредното самопомощно четиво, пълно с мъдрости и съвети. Тя е много повече, защото в центъра ѝ стои едно от най-харизматичните и мистериозни животни – котката. Френският автор Стефан Гарние е създал пътеводител за щастлив и успешен живот, изследвайки поведението на своя котарак Зиги. В книгата са включени 40 качества, приписвани на котките, които всеки човек би могъл да  приложи в ежедневието си, за да постигне определени цели.

Котките са свободолюбиви, независими, горди, „над нещата“ и грациозни. Не искате ли и вие да живеете така? Вдъхновение може да почерпите от книгата на Гарние, даваща нов поглед над психологията на съвременния човек.

Ето част от съветите в „Как да мислим и постъпваме като котка“, ясно структурирани в отделни части, така че винаги да можете да се върнете към книгата и да си припомните някой от ценните съвети.

„Не премисляй твърде много“

Котките знаят как да разпускат. Те сякаш нямат усещане за време, никога не изглеждат напрегнати и стресирани. Успяват да се фокусират върху случващото се тук и сега. В резултат от това те не се претоварват и успяват да се забавляват.

Защо да не опитате и вие да приложите подобен подход в ежедневието си?

„Приеми се такъв какъвто си“

Едва ли има котка, която се чуди какво би било да бъде друга котка или друго животно. Те не завиждат и не се тормозят с въпроси като „Какво, ако имах това?“, „Какво, ако бях постъпил като него/нея?“. Ние, хората, обаче постоянно се сравняваме с другите и пропускаме да отдадем заслуженото за собствените си постижения.

Ето още един аспект в мисленето ни, който според Стефан Гарние е изключително важен за едно хармонично съществуване.

Забелязал съм, че много писатели имат специално отношение към тях. Смятам, че това е свързано с енигмата, витаеща около котката. Tя се развива в своя собствен свят, не ни съди, но ни наблюдава непрекъснато. По същия начин интелектуалците често се опитват да се откъснат от света и от материалното в търсене на задълбоченост. Връзката е очевидна.

Имаме много какво да научим от котката в своето ежедневие, най-вече по отношение на начина, по който се справяме с конфликтите. Когато се чувства атакувана, котката винаги се опитва да избегне директния сблъсък. Отбранява се само когато е наистина притисната до стената. Щом прогони “врага” отвъд зоната си на комфорт, котката се оттегля, не го преследва. Трябва да се вдъхновим от нея, за да преоткрием смисъла на това да живеем истински заедно.

Стефан Гарние

Книгата завършва с тест, който ще определи доколко сте усвоили описаните в текста котешки практики и хитринки. След като го направите, бихте могли да разпуснете със специалния подарък, който сме подготвили за вас тази седмица – книгата за оцветяване „Колоритни котки“! Пожелаваме ви цветни изживявания и котешки успех!

Как да мислим и постъпваме като котка