Мартин Стефанов: С „Роналдо срещу Меси“ имаме привилегията да съпреживеем целия живот на двамата най-велики във футбола

Спортната биография на годината – “Роналдо срещу Меси. Надпреварата за най-велик футболист” на испанския журналист Джими Бърнс, вече е в книжарниците! Сред първите читатели на изданието бяха няколко спортни наблюдатели, които от години следят отблизо двубоя между двамата футболни гиганти. Част от техните отзиви ще прочетете на корицата на биографията, а днес ви представяме цялото мнение на Мартин Стефанов, който бе и консултант на изданието.

Един от най-разпознаваемите фенове на „Реал Мадрид“ в България и част от официалния фенклуб на кралския клуб у нас, Мартин определено е сред хората, които не биха ни простили, ако „Роналдо срещу Меси“ не е перфектна. Да видим! 

Седнах! Признавам, седнах да чета с предубеждението, че няма да я харесам!

„Книга за Меси? О, Боже мой!“ (фен съм на „Реал“ от 1996). НО, голямото „НО“ – хареса ми! И то колко! Книгата те грабва още в началото, запращайки те далеко в средата на 80-те в малки градчета в Португалия и Аржентина! И те носи паралелно – ту в Европа, ту в Южна Америка, и то така увлекателно, че за миг забравяш, че са минали почти две десетилетия от новия век.

Наистина похвален, особено за спортен журналист, е начинът, по който Джими Бърнс представя началото на двама души, белязани от Бог да станат най-великите в това, което ще правят – ФУТБОЛ! И времето продължава да върви, все така паралелно – 90-е години на ХХ век, първото десетилетие на XXI век, та чак до днес – прогрес, прогрес, прогрес.

Награда след награда – индивидуални и клубни. Невъзможно е да не започнат сравненията. И те започват – за щастие на футболния фен. Съревнованието става толкова засилено, стандартът става така висок, че в един момент всеки друг играч започва да бледнее пред всяко постижнение на Кристиано и Лео.

Завиждах искрено на баща си! Завиждах му, че е имал привилегията да гледа Марадона, Кройф, Ван Бастен, Платини. Слушах истории за паметни голове, невероятни отигравания, невиждана техника. Завиждах!

Дали си даваме сметка обаче колко много ще ни завиждат нашите деца за възможността да гледаме тези двама невероятни спортисти, велики атлети, футболни божества дори. Тяхната битка ще остане не само за идните поколения, ще остане завинаги във футболната история – битката за “Най-велик футболист”!

Сега имаме и привилегията да съпреживеем целия им живот – всички жертви, всички победи – малки и големи. Целият „път“ го има тук, в „Роналдо срещу Меси“, паралелен – убеден съм, неслучайно!

Роналдо срещу Меси. Надпреварата за най-велик футболист