Музикалният албум „Причините да останеш жив“ повтаря успеха на книгата на Мат Хейг

Музикалният албум „Причините да останеш жив“ повтаря успеха на книгата на Мат Хейг

Дългоочакваният албум на британския писател Мат Хейг и барабаниста Анди Бъроуз Reasons to Stay Alive (Причините да останеш жив) влезе в топ 40 на iTunes само ден след официалната си премиера. Автор на текстовете на всички 11 песни в албума е Мат Хейг, а повечето от тях са посветени на темата за депресията. Спечелилият отдавна симпатиите на читателите по цял свят Хейг доби популярност и у нас с автобиографичната книга „Причините да останеш жив“ (изд. „Intense”), превърнала се в бестселър и платформа за популяризиране на темата за психичното здраве.

Бъроуз, бивш барабанист на групата Razorlight, писал песни за Том Одел и Рики Жерве, се запознава с Мат Хейг в Twitter. Първоначално всеки от артистите следи творчеството на другия и му се възхищава без да се свързва с него. Докато един ден двамата не започват да обмислят съвместен проект, вдъхновен от бестселъра на Хейг „Причините да останеш жив“.

В книгата си писателят, без дори да подозира тогава за бъдещия си музикален проект, споделя един от ценните си съвети за излизане от състояние на депресия:

„Как да прекрачите отвъд времето: слушайте музика“.

Албумът, записан в личното музикално студио на актрисата Кейт Хъдсън, е препоръчан от създателите си като перфектен фон за четене на едноименната книга на Хейг.

Бъроуз казва пред The Guardian, че книгата на Хейг му е подействала терапевтично и двамата са много близки в момента. А самият автор добавя:

„Тотално невротични сме. Имаме си няколко проблема, свързани с тревожността“.

Британският журналист и писател споделя, че е превърнал своите терапевтични бележки в текстове за песни. И обяснява разликите в писането:

„За нехудожествената книга трябва да правиш проучвания и да сверяваш всичко с фактите. При песента можеш да предадеш същността на това, което чувстваш, и да бъдеш напълно откровен в изразяването си“.

За книгата

Един от петима британци страда от депресия. В тази статистика попада преди две десетилетия и писателят Мат Хейг, а в книгата му „Причините да останеш жив“ можем да прочетем как се е справил с болестта и как се е научил да живее наново след един изключително болезнен период.

Твърдо вярващ, че най-старото клише е и най-вярното: има светлина в края на тунела, 43-годишният Хейг ни учи и насърчава да празнуваме малките радости и миговете на душевна хармония; напомня ни, че винаги има причини да останем живи.

И дори повече – в книгата си британецът дава много ясни практически съвети за излизане от задънена ситуация. Той описва стъпка по стъпка своя път от изпадането в депресия, когато е на 24 години, през опитите да намери изход, до щастливата развръзка. Стилът е свеж, назидателният тон отсъства, а посланията стигат до читателя с лекота и британски хумор.

Кой е Мат Хейг

Мат Хейг е роден през 1975 г. в Шефийлд, Великобритания. Завършва университета в Хъл със специалност английски език и история. Пише романи за деца и възрастни, има успешна кариера и като журналист. На 24-годишна възраст изпада в клинична депресия и въпреки че продължава да пише в това състояние, то оказва огромно влияние върху творческия му и житейски път. Шестнайсет години по-късно написва „Причините да останеш жив“ – книга, която счита за част от терапията си и която дава сила и мотивация на хиляди хора по света. Днес писателят живее в Брайтън, Великобритания, със съпругата си и двете им деца.

„Причините да останеш жив“ е втората книга на български на Мат Хейг след номинираната за медал „Карнеги“ „Кланът Радли”, по която Алфонсо Куарон снима филм. А съвсем скоро Intense ще издаде и друго негово популярно заглавие – „Как да спрем времето”.

Чуйте песента Reasons To Stay Alive от едноименния албум на Мат Хейг и Анди Бъроуз:

Снимка на публикацията: Анди Уилшър