Открих нов принцип – опростявайте!

Авторът на бестселъра “Принципът 80/20” Ричард Кош разказва в блога си за своето ново откритие – принципа “Опростявай”. В съавторство със серийния инвеститор Грег Локууд той обяснява съвсем подробно особеностите в новата си книга “Код за успех: Опростявай”, която издателство Locus пуска на българския пазар на 30 март като част от библиотека Carpe Diem.

През последните 40 години търсех лесен, пестелив и елегантен принцип, който да помага на хората да създават страхотни бизнеси. За да се квалифицира като такъв, принципът трябва да бъде толкова невъобразимо могъщ, че обикновеният простосмъртен – като вас или мен – да може надеждно да получава невероятни резултати само като го следва внимателно.

В бизнеса има само няколко такива принципа.

Сега открих нов – може би най-добрият и най-полезният изобщо, – и наистина се вълнувам.

Досега вярвах, че най-добрият принцип в бизнеса е Звезда: най-добрите бизнеси са „звезди” – държат първата позиция на пазар, който се развива бързо. Звездите могат да бъдат много ценни, защото могат да нарастват експоненциално и в същото време да бъдат доходоносни. Започнал съм няколко бизнеса звезди, инвестирал съм в други и резултатите са били много добри.

Съществува проблем обаче. Принципът Звезда ви казва дали един вече съществуващ бизнес е звезда, или не. Но ако не е – а 99 % от бизнесите не са – принципът Звезда не ви подсказва как да създадете такъв или как да надминете пазарния лидер в бързо разрастващ се пазар и така да станете звезда.

Затова от години търся друг принцип, който може да ви покаже как да постигнете това, гарантирано, с високи шансове за успех.

Сега вече го открих.

Отговорът е да опростявате бизнеса и пазара. И има два различни сигурни начина да го направите.

Червената нишка, която преминава през зашеметяващия бизнес успех

Излиза, че почти всички велики истории за успех на този и отминалия век са истории за опростяване. Това е тайната на Ford, McDonald’s, IKEA, Honda, Walt Disney, Penguin books, Boston Consulting Group, Bain & Company, Southwest Airlines и европейските й имитатори, Sony, Dyson, Tetra Pak, Charles Schwab, Vanguard, Apple, Amazon, Google, Facebook и Uber.

Опростяването е начинът да предложите висока стойност срещу пари и така да накарате пазара да се разрасне хиляди или дори милиони пъти.

Има два начина да опростявате, както венчър капиталистът Грег Локууд и аз обясняваме в новата ни книга „Код за успех: Опростявай”.

Първия наричаме „опростяване на цената”. Той изисква намаляване на цената на продукта наполовина или повече – понякога за няколко години цената може да бъде сведена до една десета от първоначалната стойност. Ако цената на продукта бъде намалена наполовина, търсенето не се удвоява. То полита. И ако продуктът или услугата е достатъчно прост, може да се продава навсякъде по света. Когато Дик и Мак Макдоналд свалят цената на хамбургерите от 30 на 15 цента през 1948 г. – и Рей Крок я поддържа такава до 1967 г. въпреки инфлацията, – пазарът на хамбургери експлодира дотолкова, че сега е оценяван на милиарди.

Но опростяването на цената има финансов смисъл, ако сте способни да направите продукта по-лесен за произвеждане и така намалите цената му поне наполовина. Това не е лесно. Както пише Осуалд Спенглър: „Простите идеи винаги са най-трудни”. Но е постижимо – както ни демонстрират Ford, McDonald’s, нискобюджетните авиокомпании, малките стоманодобивни фабрики, IKEA, Penguin и Kindle books, персоналните компютри и много други мегауспешни бизнес начинания. И има сигурен метод, следван от почти всички привърженици на опростяването на цената, който по принцип би могъл да бъде приложен към всеки продукт или индустрия. Обикновено включва използването на радикални продукти или ре-дизайн на услуги, ограничен набор от продукти и създаване на универсални продукти, по-евтини материали, нови технологии в най-широкия смисъл, масивен мащаб, реорганизиране на индустрии около бизнес системата на иноватора и коопериране с клиентите, така че те да вършат част от работата.

Грег и аз наричаме тази втора, много различна стратегия „опростяване на предложението”. Помислете за което и да е устройство на Apple – Mac, iPod, iPad. Или търсачката на Google, или таксиметровото приложение Uber. Опростяването на предложението работи, ако можете да превърнете продукта в удоволствие, защото е лесен за употреба, по-полезен и по-естетически привлекателен.

Както при опростяването на цената, има обща формула за опростяване на предложението. Тя включва прикриването на сложността на продукта чрез изключително умен дизайн и неизменен фокус върху правенето на продукта едновременно по-полезен и по-лесен за употреба.

Докато опростяването на цената се отнася изцяло до улесняване на производителя, опростяването на предложението е изцяло за улесняване на клиента.

Кое е общото между двете стратегии на опростяване

Те са различни начини за предоставяне на качество срещу пари – защото продуктът става много по-евтин или много по-добър. И едно от нещата, които можем да докажем, е, че когато продукт или услуга бъдат радикално опростени, размерът на пазара се разраства – и по-големият дял от него отива при опростяващия иноватор.

Резултатът е, че пазарната стойност на опростяващата компания може да нарасне хиляди или стотици хиляди пъти.

Опростяването не е единствената приложима бизнес стратегия. Има много други, които работят отлично за хората, които ги прилагат. Все пак, два важни момента трябва да бъдат запомнени.

Първият е, че голяма част от приходите от бизнес принадлежат на привържениците на опростяването. За всеки, който се интересува от много високи приходи, опростяването е доминираща стратегия – може би доминиращата.

Още по-важно, от потребителска и човешка гледна точка, стратегиите за опростяване облагодетелстват огромен брой хора. Един от определящите аспекти на човечеството още откакто сме започнали да изработваме инструменти от кремък е начинът, по който сме свързани с технологиите в широк смисъл. Изградили сме средата си чрез технологии, вдъхновени от, но преминаващи отвъд природата.

Човешко-технологичната среда е невероятно обогатяваща и стимулираща, но и неумолима в темпото си на развитие. Всичко се движи все по-бързо и повечето неща стават все по-сложни. Затова стратегиите за опростяване са способни да осигурят предимствата на технологиите по начини, които са сравнително дружелюбни към хората. Без опростяване е напълно възможно да се удавим в буйните вълни на технологичен прогрес и да забравим, че главното оправдание бизнесът да съществува е не парите, които носи на някого, а доброто, което прави на мнозинството.

Без значение как ще се развие бъдещето, привържениците на опростяването ще са тези, които осигуряват положителна промяна по приемливи, разбираеми, достъпни и вълнуващи начини.

Защо и вие да не сте един от тях?

Ричард Кош е автор на бестселъра “Принципът 80/20”, продаден в повече от един милион екземпляра и публикуван на тридесет и три езика. Той е и изключително успешен предприемач и инвеститор, чиито инициативи включват Filofax, Plymouth Gin, Belgo и Betfair. Автор е на над 20 бизнес книги. Живее в Гибралтар.

До 29 март включително новата му книга “Код за успех: Опростявай” е достъпна за предварителни заявки с 10% отстъпка от нашия електронен магазин. Поръчайте своето копие още сега!

Код за успех: Опростявай