„Софѝя и хвърчащото креватче“ – приключенска приказка за малки мечтатели, която оживява и на аудиокнига

„Софѝя и хвърчащото креватче“ – приключенска приказка за малки мечтатели, която оживява и на аудиокнига

Една съвременна приказка за лека нощ, която ще отведе малките мечтатели в различни части на света, вече е на родния книжен пазар. „Софѝя и хвърчащото креватче“ от Момчил Коритаров (изд. Locus) е луксозно издание с красиви илюстрации от Мартин Петров, придружено от аудиокнига с гласовете на добре познатите актьори Ненчо Балабанов и Албена Павлова. Музиката към аудиоверсията на историята за малката русокоса Софѝя е дело на младия диригент и композитор Милен Апостолов, а в основната тема чуваме пленителната цигулка на Иван Стайков.

„Софѝя и хвърчащото креватче“ е за малките деца, гладни за приключения, и за порасналите, жадуващи вълнуващо пътешествие към детството, но най-вече за хората с големи мечти!“ Така определят изданието членовете на екипа, който стои зад проекта. Освен мултимедийно, той е обвързан и с кауза – печалбата от продажбите на книгата ще бъде дарена на Специализирана болница за рехабилитация на детска церебрална паразлиза “Света София”.

„Първоначалната идея за написването на тази книжка не беше да бъде издавана, а просто да бъде част от приказките, които смятам един ден да разказвам на децата си. В процеса на писане обаче мои близки и приятели ме убедиха, че трябва да вдъхна нов живот на героите в нея и да ги направя достояние на по-широка публика, въпреки вътрешните си съмнения и факта, че не съм утвърдено име“, казва Момчил Коритаров. „Изключително съм щастлив, че екипът, който ми помогна да придам цялост на проекта, е съставен само от изключително талантливи и млади близки мои хора. Ценя ги безкрайно много и смятам, че тази позитивна енергия ще се предаде и на малките любознателни читатели, които скоро ще държат книгата в ръцете си“, допълва 28-годишният автор.

„Благодарен съм на Момчил за предоставената възможност да работим заедно по неговата книга, написана със сила и сърце. Когато се запознах с текста, знаех, че трябва да „надградя“ най-доброто у себе си. Съобразявайки се с духа и дълбочината зад историята на Софѝя, смятам, че успях да уловя безгрижния и безстрашен тон в душата на едно малко момиче и смелостта ѝ да изучава необятното и без страх да лети право към него“, казва художникът на илюстрациите към книгата Мартин Петров-Martinker.

Кой стои зад проекта „Софѝя и хвърчащото креватче“:

От малък увлечен по писането, Момчил Коритаров прави своя дебют като автор с детската книга „Софѝя и хвърчащото креватче“. Възпитаник е на 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в столицата, след което завършва висшето си образование в Софийския университет като бакалавър по Психология, а междувременно работи като журналист в един от българските спортни новинарски сайтове.

Илюстраторът Мартин Петров завършва Графика и Илюстрация в Национално училище за изящни изкуства – НУИИ „Илия Петров“, след което продължава висшето си образование в НАТФИЗ със специалност Анимация. Има богат опит като сториборд артист, а работата му е отличена с множество участия в изложби, фестивали и награди, една от които за най-добър комикс артист през 2016 г. в предаването „Комикс Бокс“. През 2018 г. представя самостоятелна изложба на комик арт илюстрация „Приключенията на Койота“ в София. Заедно с двамата си колеги Анани Борисов и Стен Дамянов, Мартин Петров работи по комикса в социалните мрежи „Тони Патето“, а в момента пише и рисува самостоятелен философски графичен роман с име „ГАШ“.

Композиторът на музиката към аудиокнигата „Софѝя и хвърчащото креватче“ Милен Апостолов завършва Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ с две магистратури – композиция и дирижиране. През 2016 г. на 25-годишна възраст попада в престижната класация на „Форбс“ 30 под 30, наравно с други успешни млади българи в различни сфери. Роденият в Добрич талант вече има зад гърба си редица проекти на родна и чуждестранна сцена, и като диригент, и като композитор. Негови композиции за филмова музика са номинирани за престижни европейски и световни награди, част от фестивалите в Кан, Берлин и Лос Анджелис. Двамата с автора на книгата Момчил Коритаров се запознават във Френската гимназия в София.

София и хвърчащото креватче