Всички преговарящи трябва да внимават: много Бухали са прикрити Лисици! Из „Всичко може да се договори“ от Гевин Кенеди

Всички преговарящи трябва да внимават: много Бухали са прикрити Лисици! Из „Всичко може да се договори“ от Гевин Кенеди

Георги Малчев, написал предговора към „Всичко може да се договори“ вече ви разказа във видео кои са видовете преговарящи според автора Гевин Кенеди. Метафората с животните е страхотно попадение и помага на читателя да запомни лесно какви са типажите сред нас, когато стане въпрос за преговаряне – в бизнеса, а и в личните взаимоотношения. Веднъж запознали се с психологията на убеждаването, вие ще успеете да откриете вашите слаби страни, да ги коригирате и така да се превърнете в истински експерт в постигането на целите си!

В откъса, който ще откриете по-долу, ще намерите най-общите характеристики на видовете преговарящи. А, разбира се, съветите, свързани с тях, ще намерите в самата книга, която е вече по книжарниците, а и в онлайн магазина ни.

…Нека разделим избора на поведение при преговарянето на четири вида: този на Магарето, Овцата, Лисицата и Бухала.

Всяко животно е представително за съвкупността от харак­те­рис­ти­ки на решенията, направени докато преговаряте. Тестовете за самооценка във “Всичко може да се договори” се оценяват според една от четирите съвкупности от характеристики и вие незабавно можете да определите типа решение, което сте направили при всеки отговор на въпросите. Освен това можете да проследите напредъка си през четирите съвкупности… тъй като имената на животните стават символ за поведението, което сте избрали.

Накратко, когато сте изправени пред ситуация на преговаряне и пред необходимостта да решите какво да правите, ще се подчините на определени характеристики, откривани в една от следните категории:

  • Магарета: Когато блажено не осъзнавате възможностите. Често се наблюдава при склонност към необмислено, рефлекторно и упорито незачитане, когато полученото от вас (обикновено не много) е очевидно недостатъчно добро и когато притежавате дълбоки, макар и прагматично погрешни “принципи”.

Там, където преобладава невежеството, се утвърждават “глупавите” избори при преговарянето.

  • Овце: Винаги когато мислите, че получаваното от вас е приемливо (c‚est la vie!1), и винаги когато другите твърде лесно ви принуждават да правите определен избор, сте като овце на заколение? Демонстрирате известна прагматична гъвкавост, но сте жертва на влиянието на другите и нямате съзнанието, че трябва да се борите за собствените си интереси, предпочитайки да се предадете, вместо да раздразните другата страна – или дори да я разочаровате!

Като прословутата гъска: сплашването бързо-бързо ви принуждава да се втурнете да търсите скривалище.

  • Лисици: Когато наистина знаете какво става и истински вярвате, че заслужавате онова, което договаряте. Много Лисици успяват просто заради непочтеността си (в Шотландия ги наричаме “мазни”), но е възможно и да сте твърде “хитри”, когато изтълкувате погрешно играта и я играете заради самата игра. Прагматизмът ви не е особено овладян и сте добри в експлоатирането на слабите места на Овцете. Разбира се, хората, които имат Магарешки решения, не са проблем за Лисиците.

Бъдете толкова непочтени, колкото искате другите да са непочтени с вас.

  • Бухали: Когато изборът ви при преговорите показва, че проумявате дългосрочната полза от развиването на искрени взаимоотношения, за да получите резултатите от преговорите, които наистина заслужавате, и когато показвате, че сте напълно подготвени за заплахите и възможностите, произтичащи от взетите решения. Печелите уважение заради делата си и от начина, по който действате (и със сигурност не експлоатирате Овцете, Лисиците или Магаретата).

Всички преговарящи трябва да внимават: много Бухали са прикрити Лисици!…

1 От френски – такъв е животът. – Б. пр.

Всичко може да се договори

 

Следвай ни в
Facebookinstagram
Сподели в
Facebooktwitterpinterestmail