“Какво ще стане, ако” – важно послание за всички преговарящи. Из „Всичко може да се договори“ от Гевин Кенеди

“Какво ще стане, ако” – важно послание за всички преговарящи. Из „Всичко може да се договори“ от Гевин Кенеди

„Всичко може да се договори“ от Гевин Кенеди е една изключително полезна книга и приложима в много сфери от живота на всички ни книга. Дали става въпрос за бизнес, лични взаимоотношения или ежедневни дейности – ние зависим от общуването си с хората около нас и колкото по-добре умеем да преговаряме, толкова по-лесно ще постигаме целите си. Изданието е наричано Библията на търговеца и е всепризнат световен бестселър. То излиза под №8 от нашата библиотека Carpe Diem, посветена на продажбите, преговорите, лидерството и други ключови умения на успешните личности. Прочетете откъс от него тук.

“Един камион, 1000 долара наем за един месец”

Какво не е наред с ясния и прост договор за “един камион и т. н.”? Никакви усложнения, никаква бюрокрация, никакви караници, просто плащате в брой, качвате се на камиона и тръгвате. Основният проблем с договорите за “един камион” е, че те оставят почти всичко на милостта на закона на Мърфи.

А това е вярно и за двете страни в сделката.

Нито един от вас по никакъв начин не е защитен от договора “за един камион”, който сте договорили: ако съдите другата страна, или ще загубите делото, или ще хвърлите парите си в безизходно положение. В единия или в другия случай единствените хора, които се смеят в съдебната зала, са адвокатите и техните банкови мениджъри (а ако мислите, че адвокатите във вашата страна са скъпи, те са направо изгодни в сравнение с чуждите).

Ако вие наемате, нямате гаранции, че ще получите камиона, който вашият “приятел” ви е показал измежду многото други на паркинга, а не някоя таратайка, която държи скрита в задния си двор. Разбира се, може да протестирате: “Аз му вярвам, ние сме ходили в едно и също училище.” Той може наистина да е най-добрият ви приятел и т. н.

Достатъчно справедливо, но много членове на бедняшкото братство започват историята за пътя си към разорението със: “Започнах бизнес с най-близкия си приятел и със заем от един ужасно симпатичен банков мениджър.” Ако сте собственикът в договора за “единия камион”, нямате гаранции, че той ще ви бъде върнат в състоянието, в което сте го дали.

Когато (ако) ви го върнат, може да се наложи да бъде паркиран в задния двор, защото е твърде опасно да се остави между другите на паркинга. Тогава ще трябва да се освободите от него и да го “шитнете” на първия глупак, който влезе в офиса ви, търсейки сделка за “един камион”!

В договора за “един камион” има предостатъчно място за несъгласия за състоянието на камиона, кога трябва да се върне, кой отговаря за застраховането му и кой плаща глобите за паркиране, които му се трупат, докато той не е пред очите ви.

Е, как избягвате договори за “един камион”? Лесно. Единственото, което трябва да направите, е да зададете множество въпроси, които започват с четири прости думи, и да продължавате да ги задавате, докато не сте напълно убедени, че сте уговорили всичко. Думите, които трябва да поставите в началото на всеки въпрос, са:

Какво ще стане, ако?

Прилагайки това към наемането на рейнджроувър за мисия в провинцията из голите пущинаци на Оман, можете да попитате или трябва да сте готови да отговорите на

Какво ще стане, ако джипът се повреди по пътя по причина, която не е свързана с използването му от мен или с части, които могат да се заменят?

Споразумейте се за гаранцията и отговорността за доставката на резервни части или на нов джип.

Какво ще стане, ако джипът се повреди вследствие неправилно шофиране?

Настоявайте за клауза “никакви претенции” при неправилно използване и за връщане на джипа в двора за сметка на наемателя.

Какво ще стане, ако го откраднат и наемателят не може да до­вър­ши търговското си пътуване в рамките на един месец?

Споразумейте се за застрахователна премия, която покрива незабавната замяна на джипа, но избягвайте каквото и да е признаване на отговорност за неговите оценки за пропуснатите ползи (никой търговец не е признавал някой друг за отговорен, че той е загубил малко – те са по-лоши от рибарите с техните приказки за “рибата, която се изплъзна”).

Какво ще стане, ако наемателят небрежно паркира и това стане причина джипът да бъде откраднат?

Договорете клауза за писмено отказване от правомощия, която ви освобождава от отговорност в тези случаи – опитайте се да включите брат си като единствен и последен арбитър по всякакви решения за степента на “небрежност”.

Какво ще стане, ако един от кредиторите на собственика влезе във владение на джипа и наемателят не може да довърши търговското си пътуване?

Уредете това да се покрие от застрахователната премия за незабавна замяна и настоявайте тя да се плати от собственика на камиона.

Какво ще стане, ако кредиторът и собственикът го повреди, докато джипът изобщо не е при наемателя?

Вкарайте още една клауза за писмено отказване от правомощия, според която наемателят да получи подписана декларация за състоянието на джипа, преди той да тръгне с него.

Какво ще стане, ако наемателят нарушава обществения ред и местните хора разбият джипа като отмъщение – или ако стрелят по него, ако в спора е включена камила?

Включете условие за висок “възвръщаем” депозит, който ще бъде задържан при тези условия (отново: опитайте се да включите брат си за арбитър).

Какво ще стане, ако наемателят блъсне камила и местните задържат джипа като откуп?

“Възвръщаемият” депозит престава да бъде такъв.

Какво ще стане, ако камионът няма разрешително за преминаване на границата, а наемателят случайно я пресече?

Ангажирайте наемателя с използване на джипа единствено на територията на страната и го дръжте отговорен за всяко нарушение на местните закони за емиграцията. Натоварете го с депозит “в случай на експорт” и освен това му продайте карта на територията.

Какво ще стане, ако спорим върху количеството щети или за сериозността на дребни драскотини?

Недвусмислено покрито от назначаването на брат ви в клаузата за арбитража.

Какво ще стане, ако наемателят открие, че “собственикът” не е законният собственик на джипа и той е конфискуван от властите?

Изисквайте юридическо доказателство за собственост или при от­съст­вието на нужните документи го накарайте да свали значително нае­ма и застрахователната премия.

Какво ще стане, ако наемателят не успее да се върне навреме в края на наемния срок?

Включете такса за просрочване на времето въз основа на стремително покачваща се тарифа на ден и разбира се, загуба на “възвръщаемия” депозит.

Какво ще стане, ако наемателят използва джипа за някаква незаконна цел и той е конфискуван от полицията?

Изисквайте легална употреба срещу загубата на “възвръщаемия” депозит.

(И какво ще стане, ако не уредим тези “какво ще стане, ако”, преди да настъпи моментът наемателят да се върне във Великобритания?)

(Очевидно тактиката на притискането. Кажете му, че ако се съгласи с вашите условия, може да вземе джипа. Иначе това ще стане по-късно.)

Тези Какво ще стане, ако са донякъде шеговити, но носят важно послание за всички преговарящи.

Хвърлете поглед на следното обобщение на омански договор за наемане и го сравнете с договора за “един камион” по-горе:

Един рейнджроувър, модел 1998 г., като нов, с пробег от 12 020 мили, с всички работещи части, минал технически преглед на 12 000 мили, обо­рудван с резервни гуми, ремъци, ауспух, свещи, нов акумулатор, волан, вериги и въжета, както и 25 галона гориво. Доставка в хо­телската ви стая в 6 ч сутринта, следващия вторник. 1000 щатски долара плащане в брой при доставката. Застраховката за едно­ме­сеч­ното му ползване и всички законни глоби за пътни и други нарушения ще се поемат от наемателя. Всякакви дефекти по каросерията да се отбележат при доставката, иначе се приема такъв, какъвто е. Цената за наемане покрива едномесечен наем за ползване и неограничен пробег само от следващия вторник до следващия 2 ноември. В края на уговорения период наемателят трябва да го върне на компанията до 6 ч сутринта, с пълен резервоар и в изправно състояние, и да плати (само в брой) за всякакви щети, дефекти или липсващи части при връщането.

Сега лесно признавам, че дори този договор не е юридически непоклатим, но със сигурност е по-добър от първоначалната сделка за “един камион”, предложена от “приятеля” в Маскат. Можете да го разберете, като погледнете формуляра от последния път, когато сте вземали кола под наем. Го­лемите компании за коли под наем са експерти в избягването на сделки за “един камион” – техните конкуренти, които не са такива, вече не са в бизнеса…

Всичко може да се договори